Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські стріли – золоті

Маркіян Івашко, Георгій Іваницький та Вероніка Марченко – тріумфатори Гран-прі Європи

Стрілецький марафон — перший етап Гран-прі Європи зі стрільби з лука — завершився для українських лучників цілою низкою нагород. На лукодромі грецького міста Марафон, розташованого неподалік Афін, перемогу в індивідуальному чоловічому турнірі святкував Маркіян Івашко.

Ще одне “золото” — у міксі — дісталося львівському дуету Георгій Іваницький / Вероніка Марченко. У командній першості обидві українські збірні задовольнилися бронзовими нагородами.

Відновившись після грипу, через який змушений був пропустити чемпіонат Європи у приміщенні, Маркіян Івашко упевнено і послідовно кинувся надолужувати згаяне. Зголоднілий за змагальною боротьбою 35-річний львів’янин без проблем обійшов словака Владіміра Гурбана-молодшого (6:0), бельгійця Бена Андріансена та поляка Марека Шафрана (7:3). У півфіналі йому дістався міцний горішок — чемпіон світу серед юнаків британець Патрік Хастон. Той самий 19-річний зухвалий хлопець, який у попередньому колі на тай-брейку вирвав перемогу у ще одного представника львівської школи стрільби з лука — чинного чемпіона континенту у приміщенні Георгія Іваницького. Хастон, залишивши за собою перші два енди (29:28, 29:26), знову змусив нер­вувати наставників синьо-жовтої збірної. Та після нічийного третього раунду (28:28) змагальний запал і концентрація витекли з Патріка, наче повітря з надувної кульки. На Івашкові 29 у четвертому та п’ятому ендах британець зумів відповісти лише 23 і 25 відповідно. А на тай-брейку поцілив у “вісім”. Львів’янин же, відправивши стрілу у “десятку”, попрямував до чвертьфіналу, де на нього вже чекав голландець Рік ван дер Вен. Аби обійти призера минулорічного фіналу Кубка світу, Маркіянові знадобилося чотири енди (6:2).

У півфіналі Івашко та Марко Морелло у перших трьох ендах випробовували на міць нерви один одного (3:3). Та досить швидко ця гра набридла львів’янину: записавши до протоколу максимальний результат (30:28, 30:29), він поставив у цьому протистоянні крапку. У вирішальній дуелі проти ще одного італійця, Давида Паскуалуччі, підопічний Олександра Несена довів вирішення головного питання до тай-брейку, де на його безапеляційну “десятку” суперник зумів відповісти більш ніж скромною “сімкою”.

За невдачі в особистому турнірі Георгій Іваницький (17-те місце) та Вероніка Марченко, яка зупинилася на 33-й позиції, гучно реабілітувалися у мікс-поєдинках. На одному диханні обійшовши опонентів з Туреччини (6:2), Росії (6:2) та Білорусі (6:0), львів’яни розіграли “золото” з представниками Великої Британії. У першому енді український дует поступився Наомі Фолкард / Ларрі Годфрі (36:37), у другому надолужив згаяне (38:36), а в третьому суперники розійшлися миром (36:36). Доля перемоги вирішилася у четвертому колі, де Іваницький з Марченко зафіксували 38 очок, а британці, після “десятки” і двох “дев’яток” поціливши у “вісім”, записали до свого активу лише 36.

У командній першос­ті Маркіян Івашко, Георгій Іваницький та Віктор Рубан доволі легко пройшли випробування збірними Словенії (5:1) та Польщі (5:1). Але у півфіналі не витримали натиску майбутніх переможців Гран-прі — білорусів (3:5). У бронзовому протистоянні наші хлопці вирвали перемогу у росіян (5:4). Ще одну “бронзу”, а разом з нею і путівку на І Європейські ігри у Баку вибороли жінки. Вероніка Марченко, Лідія Січенікова та Анастасія Павлова у чвертьфіналі роззброї­ли норвежок (6:0), у півфінальній зустрічі віддали першість голландкам (4:5), а у малому фіналі, де на кону стояла “бронза”, не дали жодного шансу іспанським візаві (6:0).

Схожі новини