Передплата 2024 «Добрий господар»

Чесність по-російськи

Італійському тренерові Фабіо Капелло, який очолює футбольну збірну Росії, не платять зарплату вже п’ять місяців

У Росії улюбленець публіки, мало не національний герой, може легко перетворитися на ізгоя, а потім і на цапа-відбувайла... Ще перед літнім чемпіонатом світу в Бразилії Фабіо Капелло були готові в Росії носити на руках, — а після провалу на Мундіалі спустили на нього всіх собак. Дійшло до того, що італійському спеціалістові і його помічникам майже півроку не платять зарплату! І здається, платити не збираються… Днями Капелло запросили до Держдуми — прозвітувати про роботу в збірній. У російських ЗМІ «розпинають» італійця за провали у відбірному циклі до Євро-2016 і наполегливо рекомендують Капелло піти зі збірної.

З араз збірна Росії під орудою Капелло із 5-ма очками посідає третє місце у групі G відбіркового етапу Євро-2016. Упродовж цього року росіяни зіграли сім офіційних матчів, з яких лише один виграли. Така ситуація та невихід у плей-оф бразильського Мундіалю дає підстави багатьом у Росії говорити про відставку головного тренера. Однак вигнати Капелло так просто не вийде, — адже доведеться платити величезні відступні.

Історія з контрактом італійського спеціаліста досить таємнича. Півроку Капелло не платять зарплату, а в Росії й досі не знають... хто ж її має платити. Здавалось би, усе просто: збірна перебуває під патронатом Російського футбольного союзу, от і платити повинні тут же. Однак з того часу, відколи у Росії взяли за моду запрошувати маститих іноземних спеціалістів, у головного тренера національної команди з’явилися свої покровителі. Так, свого часу ніхто не приховував, що Гусу Хіддінгу платив олігарх Роман Абрамович. Багаті спонсори оплачували і старання Діка Адвоката... Коли у російських олігархів не було фінансових проблем і вони успішно поповнювали свої гаманці, то й із контрактом дона Фабіо не було труднощів. Нікого не турбувало, звідки взяти 8,8 млн.євро на рік, прописані в угоді з італійцем (Капелло отримує, точніше, повинен отримувати найбільше у світі серед тих, хто працює зі збірними).

Узимку цього року контракт із італійцем продовжили до літа 2018-го, коли у Росії має відбутися фінальна частина чемпіонату світу. Президент РФС Микола Толстих був проти того, аби угоду з Капелло продовжувати на такий тривалий період. Але ж такі рішення у Росії приймають виключно нагорі... А тут ще й назрівало «похолодання» у відносинах із Європою. От і вирішили довести свою європейськість, мовляв, дивіться, тренер у нас — європеєць найвищого ґатунку. Утім, щойно російські олігархи відчули на собі удар економічних санкцій, футбол відразу став для них неважливою дорогою забавкою. Ось так і стали випробовувати терпіння Капелло — а раптом він сам вирішить піти?

Д ійшло до того, що почали вигадувати законодавчі способи, аби не платити італійцеві. Шість народних обранців від фракції КПРФ ще у вересні внесли до Держдуми законопроект, що передбачає обмеження зарплат спортсменам і тренерам, які вибули на ранніх етапах змагань. Автори цієї ініціативи заявили, що придумали цей законопроект після вильоту збірної Росії на груповому етапі ЧС-2014. Якщо додати сюди численні випади у ЗМІ, нападки місцевих спеціалістів, колишніх футболістів, необдумані заяви чиновників різного рівня, то вийде типова кампанія цькування у російському стилі… Але Капелло ніяк не йде! Італієць уперто продовжує працювати, хоч зізнається, що перебуває на межі: «Вже всі в цьому світі знають, що мені не платять за контра­ктом п’ять місяців. Мене часто запитують: невже це правда? Так, це правда. Що тут додати? Сподіваюся, вирішення проблеми буде знайдено якомога швидше. В цьому плані я наближаюся до межі».

Але у Росії, схоже, не збираються зупинятися. Днями одіозний політик Володимир Жириновський заявив: «Можливо, Капелло у завуальованій формі виконує санкції Євросоюзу. Ми повинні його вигнати». Подібні заяви розв’язали язика спортивним чиновникам. «Навіщо нам ці Пануччі — Шмануччі?» — не стримував свого гніву перший віце-президент Російського футбольного союзу 88-річний Микита Симонян після програного матчу з Австрією. Йдеться про помічника Фабіо Капелло, Крістіана Пануччі, який не приїхав на тренувальний збір перед цим матчем. Сам Пануччі свій неприїзд пояснює тим, що йому вже п’ять місяців не платять зарплату... Якраз той Симонян взимку і підписував новий контракт із Капелло та його помічниками...

А поки ця історія триває, дивним виглядає мовчання керівних міжнародних інституцій — УЄФА та ФІФА. Хтозна, чи зволікали б у футбольних організаціях, якби подібне трапилося в іншій країні?

Схожі новини