Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сталевий Кулак «розчавив» Кобру

Володимир Кличко переміг нокаутом болгарського суперника Кубрата Пулєва

“У нас сьогодні важкі часи. Хочу присвятити свою перемогу, свій нокаут людям, які борються за незалежність нашої країни. Нашим героям. Я люблю вас! Слава Україні!”. Ці слова прозвучали у ніч із минулої суботи на неділю під склепінням спортивної арени О2 World у німецькому Гамбурзі, де святкував чергову свою перемогу українець Володимир Кличко — цього разу над болгарином Кубратом Пулєвим. Наш чемпіон промовив свій патріотичний спітч на тлі синьо-жовтого прапора, під оплески багатотисячної публіки. Можливо, прогнозуючи такий розвиток подій і такий виступ українця, російські телеканали відмовилися транслювати цей “небажаний” поєдинок для своєї аудиторії...

Суперник Володимира Кличка підійшов до цього бою непереможеним. У двадцяти поєдинках на професійному ринзі 33-річний болгарин неодмінно перемагав, до того ж в 11-ти боях — нокаутом. Послужний список нашого чемпіона куди солідніший — для 38-річного українця цей поєдинок став 66-им у професіоналах. Із жовтня 2004 року Кличко-молодший не знає гіркоти поразки. Втім, це не завадило Володимирові традиційно стримано, з повагою описувати свого суперника: «Пулєв дуже хороший боксер. Рішучий, агресивний. Він виграв всі свої бої, і хоча відсоток перемог нокаутом у нього не дуже великий, але у всіх своїх боях він був дуже домінантним».

Та найбільшим викликом у цьому поєдинку чемпіон вважав пихатість болгарина. «Пулєв дуже самовпевнений, аж занадто самовпевнений. Але це добре. Значить, на мене чекає серйозний виклик, а я це люблю», — зізнався Володимир. Промоутерська команда болгарина обрала не зовсім спортивний метод поведінки. Спочатку вони не прийшли на офіційну передматчеву прес-конференцію, посилаючись на те, що команда Кличка проявила упередження і не пустила прес-аташе Пулєва. Потім болгарину не сподобались рукавички, у яких боксери повинні були проводити бій. А перед самим поєдинком офіційний претендент ще й заявив, що не поважає Володимира через його «нездатність» тримати удар. Зухвалий болгарин сподівався увійти в історію: «Я вірю, що опинився в потрібному місці в потрібний час, щоб завершити правління Кличка. 15 листопада почнеться нова ера». У випадку перемоги Пулєв навіть був готовий одружитися на ринзі. Усе це збільшило градус напруги перед боєм.

Поєдинок відбувався в майже рідному для Кличка Гамбурзі, з якого 18 років тому і розпочався професійний шлях нашого боксера. Втім, з перших секунд трансляції стало зрозуміло, що прихильників Кобри на арені зібралося куди більше, ніж симпатиків Сталевого Кулака. Сам болгарин, ніби виправдовуючи своє прізвище, «кулею» кинувся вперед, щой­но пролунав гонг. Володимир виявився заскоченим стартовою агресивністю суперника і навіть не звично для себе пропустив кілька «укусів» Кобри. І тут згадалися передматчеві слова болгарина: «Я буду небезпечний, і я буду активним з самого початку бою. Кличко повинен буде багато рухатися в ринзі». Це тільки розізлило нашого чемпіона. Не встиг болгарин порадіти своєму початковому успіхові, як пропустив лівий боковий Кличка і опинився на настилі рингу. До цього Пулєв упродовж своєї кар’єри лише одного разу побував у нокдауні, а тут розпочалась лише друга хвилина першого раунду. Ще кілька миттєвостей, і українські вболівальники змогли спокійно видихнути — болгарин вдруге впав і сумніви щодо того, хто господар на ринзі, відпали. Втім, цього разу Кобра швидко підвівся і продовжив бій. Другий раунд став боротьбою джебів і клінчів. У вічі впадала хороша підготовка болгарина, який моментами користувався коротким прямим не гірше за Володимира. Та й за антропометричними даними Пулєв не виглядав «малюком» проти Кличка, що дозволяло йому не сидіти у глухій обороні. У клінчах же болгарин не гребував і брудними прийомами, раз по раз завдаючи ударів по потилиці українця. Вочевидь, це входило у план претендента, адже перед боєм він заявляв: «Володимир точно не зможе давити на мене своєю фізикою, не зможе в’язати мене в клінчах, як Повєткіна».

Але це не входило у сценарій Володимира, і третій раунд він розпочав із влучного правого прямого. Кобра, який невміло оборонявся, втретє опинився на настилі рингу. Не встиг болгарин як слід прийти до тями, як Кличко наскоком вчетверте відправив Пулєва у нокдаун. Під правим оком претендента з’явилася розсічення і гематоми.

Четвертий раунд болгарин знову розпочинає із влучання, він ніби намагається застати Володимира зненацька. У п’ятій трихвилинці Кличко результативно відповідає двійкою, а далі знову клінчі. Після «обіймів» Кобра якось знаходить шпаринку, щоб «вжалити». І це остаточно переповнило чашу терпіння Володимира. Ще раніше Кличко побачив, що болгарин необережно високо тримає руки. І от тепер лівий боковий в щелепу — і Пулєв падає на цей раз в нокаут. Ось так закінчилась уся пиха болгарина, а разом з тим і справдився прогноз тренера Володимира, Джонатона Бенкса, який відводив Пулєву максимум п’ять раундів. А далі були радісні обійми брата Віталія, який першим вискочив на ринг у щасливому пориві. Давно наш чемпіон не був таким ефектним. Це відповідь усім скептикам на те, що, мовляв, Кличко — одноманітний і нецікавий.

Поки Пулєва приводили до тями, Володимир із українським прапором підійшов подякувати до кожного кута рингу. У цей час у залі Гамбурзької арени було чутно невдоволений гул. Така поведінка болгарської діаспори Німеччини нагадала свист російської публіки на матчі річної давності між Кличком і Повєткіним. Що ж до переможця, то у післяматчевому виступі Доктор Сталевий Кулак спочатку зізнався у любові до Гамбурга — міста свого професійного дебюту. Свою ж перемогу Володимир Кличко присвятив усім тим, хто зараз бореться за незалежність України. Насамкінець Гамбурзька арена здригнулася від гучного «Слава Україні!» українського Чемпіона. Своєю чергою Пулєв, приховуючи шматком льоду свою величезну гематому під правим оком, теж намагався не відставати у патріотичному пориві від Кличка і навіть перейшов на болгарську. Віддавши належне переможцеві, поспішив виправдатись, мовляв, Володимирові просто сьогодні пощастило. Тут же болгарин висловив сподівання на реванш. «Поєдинок завдав помітного збитку здоров’ю Пулєва, — заявив лікар рингу Штефан Бок. — Він чотири рази опинявся на настилі рингу, включаючи нокаут. Результат останнього удару — два розсічення в ділянці верхньої повіки та верхньої щелепи. Тепер йому важливо пройти обстеження, щоб виключити внутрішню кровотечу. Він добре відновився на рингу і не проявив ознак невралгії. Однак з метою безпеки здоров’я був відправлений в університетську клініку».

Що б не говорили, а суперник у Кличка цього разу виявився справді серйозним. Він зробив усе, що міг, а можливо, і більше, але цього виявилося замало. Ринг-анонсер Майкл Баффер, називаючи переможця поєдинку, не став перелічувати усі титули Володимира, а сказав просто — чемпіон у суперважкій категорії.