Передплата 2024 ВЗ

Хто завоює «Золотий м’яч-2014»?

ФІФА опублікувала шорт-лист претендентів на титул найкращого футболіста планети

Минулого тижня Міжнародна федерація футболу (ФІФА) опублікувала список гравців, які можуть отримати нагороду Найкращому футболісту світу за підсумками 2014 року — «Золотий м’яч ФІФА». У шорт-лист претендентів увійшли 23 гравці. Вже традиційно широко в ньому представлені переможці головних турнірів року — чемпіон світу збірна Німеччини і мадридський «Реал», який цьогоріч виграв Лігу чемпіонів.

Представників «золотої» Бундестім у списку налічується аж шість — Мануель Нойєр, Томас Мюллер, Філіп Лам, Тоні Кроос, Бастіан Швайн­штайгер та Маріо Ґьотце. На клубному рівні найбільше претендентів із мюнхенської «Баварії» та мадридського «Реа­ла» — по шість із кожного клубу. На двоє менше номінантів на нагороду із каталонської «Барселони». Левова частка претендентів виступають в іспанському чемпіонаті. Що ж до віку гравців, то цього року наймолодшим претендентом на нагороду несподівано став француз Поль Погба, якому виповнився лише 21 рік. Натомість найстаршому номінанту шведу Златану Ібрагімовичу уже цілих 33 роки.

Премію ж отримає претендент, що набрав найбільшу кількість голосів тренерів і капітанів національних збірних, а також журналістів з усього світу. Загальний склад журі налічуватиме 500 осіб. Кожен, хто володіє правом голосу, повинен вибрати три претенденти із списку, складеного спільно комітетом ФІФА і колективом журналу France Football. Нагадаємо, з моменту вручення «об’єднаного» «Золотого м’яча ФІФА» в 2010-му і по 2012 рік переможцем ставав форвард «Барселони» Ліонель Мессі. Чинним же володарем призу є нападник «Реала» Криштіану Роналду. Головна трійка претендентів на нагороду буде оголошена 1 грудня. А 12 січня 2015 року на церемонії в Цюріху стане відоме ім’я володаря трофею.

Звичайно, у список претендентів потрапили найсильніші на цей момент. Втім, за більш-менш критичного аналізу шорт-листа впадає у вічі відсутність серед 23-х футболістів володаря «Золотої бутси» Луїса Суареса. Звичайно, не внісши його ім’я до переліку номінантів, ФІФА зважила на неспортивні манери уругвайця. У положенні про «Золотий м’яч» сказано: «Нагорода вручається відповідно до спортивних досягнень, а також за поведінку на полі і за його межа­ми». Ось з останнім в уругвайця були проблеми...

Втім, колишній партнер Суареса Стівен Джеррард вбачає у такому виборі ФІФА політичний підтекст. «Це однозначно політичне рішення. Він забив 31 гол у 38 матчах і був визнаний кращим гравцем найскладнішого чемпіо­нату в світі і після цього його не вносять до списку претендентів на «Золотий м’яч». Неймовірно! Він точно міг сперечатися із Роналду в боротьбі за нього», — заявив Джеррард. Окрім Суареса, було дивно не побачити у списку претендентів на нагороду Дієго Годіна. Основний захисник одного із найсильніших клубів сучасності, внесок якого в успіхи «Атлетико» дуже вагомий, чомусь залишився поза увагою експертів. Якщо не надійна гра, то його вирішальний гол у ворота «Барселони» в останньому турі Примери чи точне влучання у матчі з італійцями, яке вивело збірну Уругваю у плей-оф бразильського Мундіалю, вже точно не повинні були залишитися поза увагою.

Хай там як, а от основна боротьба за нагороду, схоже, розгорнеться між кимось із німців і Криштіану Роналду. Португалець проводить черговий феноменальний сезон, раз за разом встановлюючи нові бомбардирські рекорди. Втім, на рівні збірних у португальця менші успіхи, а це теж немаловажно. І тут на перший план виходять німці, яких у списку аж шестеро. В авангарді «золотої» бундестім стоять Мануель Нойєр та Томас Мюллер. Втім, якщо йдеться про медійний аспект, то варто говорити насамперед про голкіпера «Баварії». Німеччині вкрай потрібен новий кумир. Востаннє представник цієї країни ставав кращим у світі ще у далекому 1996 році — Матіас Заммер. Тож тепер німці розпочинають масштабну піар-кампанію розкручування свого головного воротаря. Завдяки своїм нестандартним діям на полі Мануель дуже добре підходить для цієї ролі.

Ставка на Нойєра пояснюється його амплуа. Теоретично ніхто із польових гравців-претендентів не може скласти гідної конкуренції Роналду, ані навіть Мессі, якого, за прикладом минулого року, взагалі можуть не внести у трійку. А от Нойєрові боротися із ними і не потрібно — він ж бо воротар. У нього, так би мовити, своя геніальність. Тому-то президент ФІФА Блаттер і не приховує своїх симпатій. Швейцарець прямо порівнює Нойєра із Львом Яшином, який поки що залишається єдиним голкіпером-володарем «Золотого м’яча». «Із сучасних гравців, як би багато їх не було, я б виділив саме Нойєра», — заявив Блаттер.