Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Новий рекорд Еліни Світоліної

В оновленому рейтингу WTA 20-річна тенісистка посідає 29-ту сходинку

У цьому році перша ракетка України Еліна Світоліна не втомлюється приємно дивувати своїх прихильників. Сьогодні ж приводом порадіти за 20-річну харків’янку стала оновлена рейтингова таблиця Жіночої тенісної асоціації (WTA). Відтепер в активі Еліни новий особистий рекорд — 29-те місце рейтингу WTA. Це досягнення дозволило Світоліній стати четвертою представницею нашої країни, яка зуміла увійти в топ-30. До Еліни це вдавалося тільки Наталії Медведєвій, сестрам Олені і Катерині Бондаренко.

Входження у топ-30 Світоліна забезпечила собі минулого тижня на турнірі WTA International в японській Осаці. У чвертьфінальному матчі 20-річна харків’янка, посіяна під третім номером, у двох сетах обіграла восьму ракетку турніру Лорен Девіс зі США (6:2, 6:4). Після поєдинку, який тривав усього 1 годину і 4 хвилини, стало зрозуміло, що Світоліна встановить новий особистий рекорд. А далі в українки був шанс втретє у цьому сезоні зіграти у фіналі, однак посіяна під першим номером на цьому турнірі Саманта Стосур не дозволила цьому статися (6:7, 2:6). У першій партії Світоліна вела 5: 3, але не зуміла подати на сет. На тайбрейку в українки було два сетбола, які їй не вдалося реалізувати. Загалом японський півфінал став четвертим для Еліни на турнірах WTA в цьому сезоні. Нагадаємо, Світоліна доходила до півфіналу в Нюрнберзі (WTA International), вигравала турнір в Баку (WTA International) і стала півфіналісткою найпрестижнішого турніру в Ухані (WTA Premier 5).

Осінні успіхи вивели Світоліну у трійку претенденток на звання «Висхідна зірка місяця» за версією WTA. Суперницями українки за нагороду будуть іспанка Гарбінья Мугуруса і канадська тенісистка Ежені Бушар. Додамо, що читачі офіційного сайту WTA одного разу вже вибирали харків’янку Зіркою місяця. Це було в березні, після її успішного виступу на турнірі в Маямі. Цього ж разу найбільше балів першій ракетці України додав її перший вихід у півфінал турніру WTA серії «Premier 5» в китайському Ухані. У другому колі тих змагань Еліна обіграла фіналістку Вімблдону-2013 Сабіну Лісіцкі з Німеччини — 7:6 (3), 6:3. Між іншим, саме Лісіцкі належить рекорд швидкості подачі — 210,78 км/год. Китайський Ухань міг би стати справжнім бенефісом 20-річної українки, але за крок до фіналу Світоліна у принциповій боротьбі поступилася третій ракетці планети Петрі Квітовій (3:6, 5:7). Більш досвідчена чешка будь-що-будь намагалася взяти реванш у нашої тенісистки, адже місяцем раніше на турнірі в американському Цинциннаті зазнала поразки від Світоліної (2:6, 6:7). Однак саме після цього турніру перша ракетка України здобула свій перший мільйон призових. 20-річна Світоліна стала наймолодшою тенісною мільйонеркою в історії України. І лише восьмою в нашому тенісі, хто увійшов у «Клуб мільйон».

Своїми успіхами українська тенісистка заслужила компліменти навіть від росянки Марії Шарапової, якій, щоправда, поступилася у другому колі змагань у Пекіні. «Світоліна стабільно домагалася успіху в останній час. Вона ще дуже молода і її можна назвати зіркою, яка сходить. Цього року вона домоглася низки прекрасних результатів у матчах з топ-тенісистками», — заявила Шарапова. На підтвердження цих слів Світоліну мало не обрали до квартету найбільш «висхідних» у цьому сезоні. В кінці осені під час виставкового підсумкового турніру у Сінгапурі пройде і турнір висхідних зірок. За підсумками голосування Еліна Світоліна набрала 7,09% голосів і посіла п’яте місце в рейтингу «інший світ», за результатами якого обрали двох учасниць цього турніру. Ще дві тенісистки визначилися в опитуванні «Азіатсько-Тихоокеанський регіон».

Зазначимо, що упродовж цього сезону Еліна Світоліна уже встигла назбирати кілька вагомих досягнень. В липні ще 19-річна українка, вдруге поспіль вигравши турнір у Баку, стала найтитулованішою юніоркою. Від початку року уродженка Одеси здобула чимало гучних перемог над тенісистками топ-20. На Відкритому чемпіонаті Австралії Еліна Світоліна здолала росіянку Світлану Кузнєцову, італійку Роберту Вінчі — в Парижі, а канадійку Ежені Бушар — в Маямі. Потім на турнірі в Чарльстоні 19-річна українка змусила скласти зброю тоді ще 16-ту ракетку світу американку Слоан Стівенс. Після цього у Нюрнберзі Світоліна розібралася із півфіналісткою минулорічного Вімблдону бельгійкою Крістін Фліпкенс. Ще однією гучною звитягою української тенісистки стала перемога над досвідченою італійкою Франческою Ск’явоне у півфіналі турніру у Баку. Додамо до цього списку ще Петру Квітову і Сабіну Лісіцкі — і вийде цілком пристойне досягнення. «Моє завдання — постійно рухатися вперед, удосконалювати свою гру, проводити максимальну кількість матчів і набиратися досвіду. Приємно досягати таких результатів», — зізналася Світоліна.

Схожі новини