Передплата 2024 «Добра кухня»

Як у Львові боксували чемпіони

Олександр Усик здобув перший титул на профірингу. Андрій Котельник попрощався із боксом на мажорній ноті

У суботу, 4 жовтня, на «Арені Львів» відбувся грандіозний боксерський вечір, організований компанією К2 Promotions. Головною подією став поєдинок за титул Інтерконтинентального чемпіона за версією WBO у важкій вазі між українцем Олександром Усиком і Деніелом Брюером з ПАР. Для українського боксера цей бій повинен був стати першим 12-раундовим поєдинком. Втім, Усик уп’яте поспіль впорався зі своїм суперником достроково — нокаутом. Крім того, свій останній бій у кар’єрі провів екс-чемпіон світу львів’янин Андрій Котельник, суперником якого був грузин Олександр Бенідзе.

Після кількох рейтингових поєдинків суботнього вечора надійшла черга «прощання». Львівського чемпіона Андрія Котельника «Арена Львів» зустрічала стоячи! Боксер вийшов на ринг під пісню «Все буде добре» ОЕ. Публіка привітала його шаленими оплесками і десятками прапорів України. Андрій почав віддячувати зі старту поєдинку. До цього Котельник востаннє виходив на ринг у серпні 2010 року, та чотири роки перерви зовсім не позначилися на формі боксера. Після своєрідного «притирання» чемпіон нарешті продемонстрував міць своїх кулаків у другому раунді. Правий боковий в голову — і грузин опинився у горизонтальному положенні. Котельник вирішив не добивати суперника і дозволив йому оговтатися після нокдауну. Надалі Андрій повністю домінував у ринзі, але і грузинський боксер намагався не виглядати хлопчиком для биття. В останній 3-хвилинці у вічі впадало бажання нашого чемпіона порадувати вболівальників достроковою перемогою, але Бенідзе таки встояв. Боксери ефектно відбоксували усю 8-раундову дистанцію, а судді одноголосно віддали перемогу українському боксерові (80-71). Після бою Андрій Котельник вклонився глядачам як належить — з усіх чотирьох кутів рингу, що стало своєрідною 4-акордовою прощальною овацією чемпіонові. Свою перемогу Андрій присвятив військовим, які воюють на сході України.

Реалізувалася давня мрія чемпіона — провести свій останній бій у рідному Львові. Нагадаємо, впродовж боксерської кар’єри Андрій Котельник шість разів відстоював пояс Інтерконтинентального чемпіона світу WBA, був срібним призером Олімпійських ігор у Сіднеї та 5-разовим чемпіоном України. Свого часу його успіхи оцінив батько американського боксу промоутер Дон Кінг, який підписав із Котельником 3-річний контракт. Хоча співпраця з американцем виявилась не надто плідною, але забезпечила Андрієві широку популярність. Прощальний бій на «Арені Львів» став для нашого боксера 37-им у професіоналах. У його активі 32 перемоги, з яких — 13 нокаутом, 4 поразки і одна нічия.

Головною ж подією вечора став перший титульний бій Олексадра Усика. Раніше сімферополець Усик проводив свої поєдинки в українських Броварах, Києві, Одесі, а також німецькому Оберхаузені, тепер дійшла черга до Львова. Публіка терпляче чекала на появу нової висхідної зірки світового боксу, який щоразу демонструє свої проукраїнські почуття. Над «Ареною Львів» завжди витав дух українського патріотизму, але з появою Усика стадіон вибухнув із новою патріотичною силою. Спочатку по-особливому прозвучав гімн України. «Ще не вмерла України» акапельно заспівав улюблений гурт Олександра Усика «Тінь сонця», весь зал в єдиному пориві підтримав виконавців. Щоправда, глядачам не надто сподобалося те, що один із суддів цього бою виявився із Росії...

Засвідчити перше професійне досягнення 27-річного боксера приїхав і київський мер Віталій Кличко. За кілька хвилин до початку бою почесний чемпіон світу спрогнозував, що Усик продовжить свою переможну серію і ми станемо свідками п’ятого нокауту у виконанні українського козака. Віталій Кличко також заглянув у перспективу: «У наступному році, думаю, буде бій за звання чемпіона світу. Олександр Усик дихає в потилицю Володимиру Кличку». Щедрі аванси Віталія Кличка Усик почав виправдовувати уже з перших секунд бою.

«Я дуже добре налаштований на бій і впевнений у своїх силах. Багато працював, збираюся перемогти і виїхати з поясом», — про ці передматчеві слова Деніелові Брюерові довелося забути вже у першому раунді. Ледь не першим дотиком Усик міг відправити південноафриканця у нокдаун, але після легкого погойдування той зумів відновити рівновагу. Другий раунд знову розпочався із прямого в голову Брюера, але той не лише встояв, а й намагався контратакувати. Несподівано центр рингу захопив саме півдеонноафриканець. Втім, це не завадило Усикові «танцювати» довкола свого суперника і наче оса жалити того з різних боків. Якщо у перших чотирьох раундах Деніел Брюер ще якось намагався зберігати інтригу, то п’ята трихвилинка пройшла під повним домінування українського боксера. Усик виглядав швидшим, гнучкішим, точнішим і продовжував нарощувати свою перевагу. У шостому раунді у Брюера справи стали зовсім кепські — його обличчя щоразу більше «заганяли» гематоми. У сьомому раунді Усик сповна скористався опущеними руками свого суперника і після серії попадань своїм фірмовим лівим боковим у щелепу відправив південноафриканця на настил рингу. Суддя навіть не став відраховувати звичні 10 секунд, а відразу припинив бій. Кволо підвівшись, Брюер перевірив, чи на місці його щелепа. А Усик почав приймати привітання з перемогою. Новоспечений інтерконтинентальний чемпіон за версією WBO подякував вболівальникам за підтримку і виголосив — «Слава Україні!».

«Брюер був провокатором — опускав руки. Але я не вівся на провокації», — зізнався Олександр на післяматчевій прес-конференції. До цього вечора південноафриканець встиг провести 30 поєдинків на професійній арені. У 24-ох боях Брюер перемагав своїх суперників, при цьому 21 раз — нокаутом, 5 поєдинків звів до нічиїх і лише одного разу поступився. Що ж до тренерських настанов, то Усик заявив: «Перед боєм тренер сказав: «Не треба гнатися за нокаутом — він сам прийде». Я керувався цим в ринзі. І нокаут прийшов». Ось так Олександр Усик здобув свою п’яту перемогу на професійному ринзі. Таким чином, зробив ще один крок назустріч своїй мрії — увійти в історію боксу, перевершивши рекорд Евандера Холіфілда, який завоював титул чемпіона світу в 12-му бою на професійному рингу. Тренер українського важковаговика Джеймс Алі Башир заявляє, що Олександр вже зараз може побити будь-якого боксера у своїй ваговій категорії. Але разом з тим Башир зазначає, що Усикові ще треба провести 5-6 поєдинків перед чемпіонським. Після цього, мовляв, Олександр досягне найвищих вершин у професійному боксі.

Схожі новини