Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна не боротиметься за Кубок Девіса

Чоловіча збірна України з тенісу програла Бельгії протистояння за вихід у Світову групу Кубка Девіса

В останній день змагань українським тенісистам потрібно було тільки перемагати, аби наступного року зіграти у топ-16 чоловічого командного тенісу. На жаль, підопічні Михайда Фаліми не зуміли впоратись із цим завданням і втратили історичний шанс. За відсутності першої ракетки України, травмованого Олександра Долгополова, роль лідера команди взяв на себе Сергій Стаховський. Саме Сергій відкривав цей матч і, на жаль, саме він своїм виступом в одичному розряді у третій день змагань і припинив боротьбу нашої команди. В останній день змагань Стаховський так і не зумів нав’язати Давиду Гоффену справжньої боротьби у жодному із трьох сетів (3:6, 1:6, 2:6). Поєдинок Іллі Марченка та Стіва Дарсіса вже нічого не вирішував.

А розпочиналося все дуже добре. У першому протистоянні у чотирьох сетах Сергій Стаховський розібрався зі Стівом Дарсісом 6:7 (5), 6:4, 6:2, 6:2. Відтак в Іллі Марченка з’явився шанс закріпити перевагу номінальних господарів талліннського корту, однак він практично без боротьби програв матч з першою ракеткою бельгійців Давидом Гоффеном — 6:7 (1), 3:6, 1:6. Таким чином, рахунок в матчі став нічийним. Після програної зустрічі перспективному бельгійцю Ілля Марченко зізнався, що, напевно, парна зустріч стане вирішальною у протистоянні. Але шанси наших тенісистів у другий день змагань ще зменшилися.

Спочатку на парну зустріч були заявлені Денис Молчанов і Сергій Бубка, однак, зважаючи на перші результати, капітану збірної України потрібно було вносити корективи. До того ж, наші суперники змогли розраховувати на досвідченого парника Олів’є Рохуса, який уже перемагав наших тенісистів у Кубку Девіса. Михайло Фаліма скористався своїм правом, і за годину до матчу стало відомо, що замість Дениса Молчанова у парі із Сергієм Бубкою зіграє Сергій Стаховський. Втім, і ця перестановка не допомогла. Початок поєдинку видався невдалим для підопічних Фаліми — перші дві партії взяли бельгійці — 6:2, 6:3. Проте потім українці зібралися і зрівняли рахунок, вигравши дві наступні партії з таким же рахунком — 6:2 і 6:3. У п’ятому сеті Бемельманс та Рохус знову вирвалися вперед. На жаль, за рахунку 2:3 в останній партії українці не втримали свою подачу, що і зумовило остаточні 2:6, а відтак у підсумку парної гри наші тенісисти поступилися 2:3.

Тепер уже українським тенісистам потрібно було лише перемагати у двох останніх одиночних протистояннях, аби здобути таку бажану путівку в еліту світового командного тенісу. Шанси українців обірвались після невдалого виступу Сергія Стаховського в останній день. За день до цього українець був удостоєний нагороди від ITF за видатний внесок у розвиток Кубка Девіса. Ця нагорода вручається тенісистам, які провели понад 20 матчів у Кубку.

Нагадаємо, саме з бельгійцями українські тенісисти у 2009 році вперше боролися за право зіграти у світовій еліті чоловічого командного тенісу. Тоді матч відбувався у Бельгії в Шарлеруа. Саме тому цього разу господарями протистояння стали наші тенісисти. У 2009 році поєдинки проводились на зручному для бельгійців м’якому ґрунті, що значно зменшило шанси наших спортсменів. Незважаю­чи на поразки Іллі Марченка та Сергія Стаховського, відповідно від Крістофа Рохуса та Стіва Дарсіса, у перший день змагань, українці все ж змогли вирівняти гру. Але, як і цього разу, останній день виявився невдалим.

Перед цим же матчем, зважаючи на ситуацію у нашій краї­ні, у Міжнародної федерації тенісу (ITF) майже одразу виникли певні занепокоєння. Втім, наша федерація надала необхідні гарантії безпеки, і тенісні чиновники дозволили проводити матч у Києві. Але бельгійська сторона скористалася моментом і подала апеляцію на це рішення ITF. І от 12 серпня ITF підтримала позицію наших суперників і позбавила Україну права на проведення матчу.

Найцікавіше у цій історії навіть не факт заборони, а те, що спочатку ITF дала дозвіл, а потім собі ж заперечила. У наших суперників, звичайно, можливостей більше, ніж в України, щоб вплинути на прийняття рішень. На жаль, повернути цей матч в Україну уже не вдалося. «Рада директорів ITF — це остаточна інстанція, рішення якої скасувати неможливо. Матч, який мав стати святом для всіх українських вболівальників, для всіх, хто є справж­нім патріотом своєї держави, не буде проведений в Україні. Нам це заборонили!» — звернулися у Федерації тенісу України до вболівальників. В результаті, нам довелося шукати інший варіант проведення цієї гри, аби бодай зберегти за собою право господарів обирати покриття. «Домашнім» став для нас естонський Таллінн. Втім, як виявилося, нещасливим «домашнім».

Схожі новини