Передплата 2024 «Добра кухня»

Обранці Європи

УЄФА оголосила десять гравців, які є претендентами на звання найкращого футболіста Старого світу

У фінальний раунд потраплять троє. Їхні імена будуть названі 14 серпня. Нагороду буде вручено в Монако 28 серпня — під час жеребкування групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА.

Усього в початковий список потрапили 35 футболістів. Як і в попередні роки, початковий список було складено на підставі думки журналістів з усіх національних асоціацій УЄФА, кожен з яких назвав п’ятірку кращих, на його погляд, футболістів.

За кожне перше місце гравець отримував п’ять очок, за кожне друге — чотири, і так далі. Цього сезону нагорода вручається вчетверте. Нова нагорода була заснована з ініціативи президента УЄФА Мішеля Платіні у співпраці з асоціацією європейських спортивних видань (ESM). Першим найкращим футболістом Європи було названо Ліонеля Мессі із каталонської «Барселони».

Наступного року нагорода дісталася одноклубникові Мессі — іспанцеві Андресові Іньєсті. Приз можуть отримувати футболісти незалежно від національності, які провели попередній сезон в європейському клубі. При визначенні найкращого футболіста року будуть враховуватися як ігри «внутрішні» (чемпіонат, кубок, Кубок ліги, Суперкубок), так і «зовнішні» (єврокубки, клубний чемпіонат світу), а також матчі за національну збірну.

Вибори переможця проходити в два етапи. Спочатку кожен з журналістів УЄФА (всього 53 журналіста, від кожної країни, що входить в УЄФА) вибирає трьох найкращих. Гравець, що зайняв перше місце, отримає 5 очок, друге — 3, третє — 1. Три футболісти, які набрали найбільшу кількість балів, будуть фіналістами. Пізніше на засіданні УЄФА всі журналісти проголосують і виберуть найкращого. Минулого сезону найкращим футболістом Європи було визнано французького півзахисника мюнхенської «Баварії» Франка Рібері. Француз був ключовою фігурою у складі мюнхенців, які ще торік не мали собі рівних як на національному рівні, так і на міжнародному. Тоді ще підопічні Юппа Хайнкеса стали першою в історії німецькою командою, що виграла «требл»: Бундеслігу, національний кубок та Лігу чемпіонів. Цього ж року очевидної команди-фаворита немає, а відтак і навряд чи хтось здобуде перемогу із великим запасом голосів. Серед десяти претендентів на нагороду УЄФА лише два представники мад­ридського «Реала», якому цьогоріч вдесяте підкорилася Ліга чемпіонів. Втім, якщо Анхель Ді Марія яскраво проявив себе в кінцівці сезону, то Криштіану Роналду, навпаки, до фінішу підійшов блідим і втомленим, та й на чемпіонаті світу його Португалія нічим особливим не запам’яталася.

Найбільше ж претендентів на звання найкращого футболіста Європи вдруге постіль із мюнхенської «Баварії». До десятки знову потрапили Томас Мюллер, Ар’єн Роббен та Мануель Нойєр. Цьогоріч компанію їм склав Філіп Лам.

Мабуть, саме у когось із німців найкращі шанси, адже усі вони добре проявили себе як на клубному рівні, так і у своїй збірній. Серед десяти претендентів два футболісти представляють «Барселону». Вже традиційно у когорті найкращих Ліонель Мессі. Втім, зважаючи на пристрасну дискусію, яка спалахнула після вручення Мессі «Золотого м’яча» чемпіонату світу, другий титул у сезоні навряд чи дістанеться аргентинцеві.

Мабуть, не надто багато шансів і у Луїса Суареса, хоча уругваєць провів відмінний сезон у складі «Ліверпуля», ставши найкращим бомбардиром АПЛ. У збірній Суарес теж був ключовим гравцем. Втім, усі свої дивіденди футболіст перекреслив власноруч, коли вкусив італійця Джорджіо К’єлліні за плече. Можливо, цей укус вартував уругвайцеві почесного звання у цьому сезоні. Минулого року Луїс теж виступав яскраво, але під кінець сезону «зголоднів» і вкусив Броніслава Івановіча, і серед претендентів прізвища Суареса не було. До десяти найкращих за версією УЄФА потрапило й відкриття бразильського Мундіалю — колумбієць Хамес Родріґес.

Молодий півзахисник у минулому сезоні захищав кольори французького «Монако». Втім, його клуб лише вперше після кількарічної перерви повернувся у вищий дивізіон, і колумбієць ще не встиг проявити себе у єврокубках, тож поява його прізвища серед претендентів — результат насамперед виступів за збірну. Замикає десятку новоспечений лондонський «аристократ» Дієго Коста. Іспанець провів відмінний сезон у складі мадридського «Атлетико», з яким зумів завоювати чемпіонський титул Примери. Однак у збірній Коста проявив себе значно менше, тож лише клубних здобутків може виявитися замало.

Схожі новини