Передплата 2024 «Добрий господар»

Хто стане тріумфатором Мундіалю?

«Головний чаклун» Мексики Антоніо Васкес передбачив перемогу Бразилії

Починаючи з африканського Мундіалю-2010, популярності набирають різні пророкування і прогнози. До старту фінальної частини чемпіонату світу з футболу у Бразилії залишилось лише десять днів, тож охочих заглянути у вікно майбутнього щоразу стає більше. Букмекерські контори, науковці, шамани, тварини-віщуни чи просто провидці — всі намагаються визначити ймовірного переможця Мундіалю.

Днями Антоніо Васкес Альба або, як ще називають його, «Головний чаклун» Мексики зробив свій власний прогноз щодо результатів чемпіонату світу з футболу. На думку мексиканського оракула, переможцем Мундіалю стануть господарі — збірна Бразилії. Особливі карти Таро нібито вказали Васкесу, що у фіналі «чарівники м’яча» зустрінуться із голландцями і переможуть.

Чаклун також зазначає, що цей чемпіонат може стати успішним для двох латиноамериканських команд — Чилі та Уругваю. Чилійці, мовляв, можуть розраховувати на позитивний результат, бо їхня країна зараз демонструє хорошу динаміку розвитку і водночас зберігає високий рівень моралі. Суарес і компанія теж можуть сподіватися на прихильність футбольної Фортуни, адже вони традиційно добре виступають на міжнародних змаганнях. Натомість аргентинцям, на думку Васкеса, нічого хорошого «не світить», бо вони підходять до цього чемпіонату із низьким рівнем самооцінки. Своїй же збірній «Головний чаклун» пророкує успіх, але тільки у першій стадії змагань. Альба також «побачив», що Криштіану Роналду на бразильському Мундіалі зможе підтвердити свій статус найкращого гравця планети. А от на Мессі нібито очікує розчарування.

Васкес робить свої публічні прогнози, починаючи з 1960 року. Втім, букмекерські контори не поспішають підтвердити віщування «Головного чак­луна» Мексики. Їхні ставки не зовсім збігаються із одкровеннями чорнокнижника, хоча фаворитом все ж називають збірну Бразилії. Крім господарів, букмекери у когорту головних претендентів на перемогу записали ще збірні Аргентини, Іспанії та Німеччини. А от збірна Нідерландів, якій Васкес пророкує фінал, лише одинадцята у списку фаворитів турніру.

Передбачити результат бразильського Мундіалю взялися не лише знавці потойбічних сил, а й ті, хто займається математичними розрахунками. Один американський банк, який з 1998 року займається прогнозами на чемпіо­нати світу, спробував передбачити результати матчів ЧС-2014. Прогноз фінустанови ґрунтується на низці показників, головним з яких є аналіз матчів національних команд з 1960 року. Крім того, він включає прогрес збірних за останні роки, географічний і навіть економічний фактор. За цим розрахунком, у фіналі збірна Бразилії переможе збірну Аргентини із рахунком 3:1.

Передбачення результатів майбутнього футбольного форуму зацікавило і відомого англійського астрофізика Стівена Хокінга, який відкрив світу особливості «чорних дір». Вчений, звичайно, першим чином намагався визначити перспективи своїх співвітчизників. Аби не перевтомлювати складними науковими розрахунками, Хокінг вирішив оприлюднити насамперед ті фактори, що найбільше впливають на результат. Вчений визначив, що підопічні Роя Ходжсона частіше перемагають, коли виступають у червоних футболках і при застосуванні тактичної схеми 4-3-3. Крім цього, за результатами дослідження, шанси англійців підвищуються на третину, коли матчі за їхньої участі починаються о 15.00 за місцевим часом. Негативно на «трьох левів» впливають ігри на висоті понад 500 метрів над рівнем моря і при підвищенні температури бодай на 5 градусів від нормальної для них.

Але чи не найбільшу увагу вболівальників притягують тварини-віщуни. Тваринка-талісман є практично в усіх країнах, які беруть участь у футбольному чемпіонаті. Віщунів заводять собі різні міста, зоопарки та навіть радіостанції чи телеканали. В основному тварини «віщують», обираючи їжу з миски з прапорцем команди, що, на їхню думку, має перемогти. Іноді вони помиляються. Традиція заводити тварин-віщунів була започаткована у 2010 році, коли відомий восьминіг Пауль ціле літо пророкував результати матчів чемпіонату світу з футболу. Восьминіг-оракул жив в акваріумі німецького міста Оберхаузен. За час проведення африканського Мундіалю він став справжньою знаменитістю. Пряму трансляцію його пророкувань на своїх сайтах вели багато телеканалів світу. Пауль жодного разу не помилився, передбачаючи результати матчів, у яких брала участь збірна Німеччини. Так, він напророкував перемогу німців над збірними Австралії, Гани, Англії та Аргентини. Пауль також вгадав результат поєдинків зі сербами та іспанцями, які Бундестім програв. Восьминіг-оракул також точно назвав чемпіона та бронзового призера світової першості.

В Україні віщуванням під час чемпіонату Євро-2012 займались тхір Фред та свиня Фунтик. У Польщі результати матчів передрікала 33-річна слониха Чіта. Титул віщунки вона отримала після перемоги у поперед­ньому відборі, де змагалася з віслюком і папугою. У 2012 році слониха єдина вибрала фрукти із прапором «Челсі» й передбачила переможця Ліги чемпіонів, довівши свої «надзвичайні» здібності.

Схожі новини