Передплата 2024 «Добра кухня»

«Мельбурн Парк» проти Рафаеля Надаля

У першому колі основної сітки Australian Open знаменитий іспанець зіграє проти господаря кортів — австралійця Бернарда Томіча

Сьогодні у Мельбурні стартує 102-й Відкритий чемпіонат Австралії з тенісу. Перший турнір Великого шолома цього року завершиться 26 січня. Честь України на австралійських кортах захищатимуть п’ятеро тенісистів. На жаль, за крок від основної сітки турніру зупинилися Ілля Марченко та Ольга Савчук, які поступилися відповідно Цзе Чжану та Анні Конюх у фіналах кваліфікації.

Справжнє випробування вже на старті основної сітки турніру чекає на першого номера посіву Рафаеля Надаля. Іспанець зустрінеться із головною надією астралійців Бернардом Томічем. У 2011 році суперники вже зустрічалися на кортах Мельбурна, і тоді перемогу в трьох сетах святкував Надаль.

Переможець трьох останніх Australian Open Новак Джоковіч у першому раунді екзаменуватиме словака Лукаша Лацка. Українських тенісистів жеребкування основної сітки на Відкритому чемпіонаті Австралії «порадувало» протистоянням із сильними суперниками уже на ранніх стадіях. У чоловічому одиночному розряді Сергію Стаховському випав росіянин Теймураз Габашвілі, якого українець перемагав двічі. У випадку стартового успіху Сергія, найімовірніше, екзаменуватиме Фернандо Вердаско. Олександр Долгополов спочатку зіграє з одним із переможців кваліфікаційного раунду Рікардасом Беранкісом. Литовський тенісист зараз посідає 130-ту сходинку у рейтингу АТР. Якщо українцеві вдасться подолати перший раунд, то надалі він може зіграти із Жеремі Шарді та Давідом Феррером.

У жіночому розряді перший номер посіву Серена Вільямс на старті турніру, як і Надаль, теж екзаменуватиме господарку кортів — Ешлі Барті. Переможниця двох останніх Australian Open білоруска Вікторія Азаренко зустрінеться із Юханною Ларссон зі Швеції. Волею жереба в одній чверті сітки опинилися одразу четверо слов’янських тенісисток — Єлєна Янковіч, Агнєшка Радванська, Марія Шарапова та Вікторія Азаренко.

Серед українських тенісисток жереб, як і минулого року, «порадував» Еліну Світоліну. Харків’янка одразу ж натрапила на досвідчену росіянку Світлану Кузнецову. Лесі Цуренко дісталася американка Варвара Лепченко, яка у травні минулого року легко перемогла нашу співвітчизницю на турнірі в Римі. Надія Кіченок спробує пройти 56-го номера рейтингу WTA японку Аюмі Моріту.

Відкритий чемпіонат Австралії залишається єдиним турніром, у якому вдавалося перемагати українським тенісистам, а точніше, тенісисткам. 25 січня 2008 року у парному жіночому розряді сестри Олена та Катерина Бондаренко у фіналі зуміли перемогти дует білоруски Вікторії Азаренко та представниці Ізраїлю Шахар Пеєр.

Свою історію Australian Open веде ще з далекого 1905 року. Спочатку турнір мав назву «Чемпіонат Австралайзії», оскільки проводився ще й на кортах Нової Зеландії. Та 1922 року остання вирішила самостійно виступати на Кубку Девіса і вийшла зі складу Австралійської федерації лаун-тенісу. В результаті з 1927 турнір отримав назву Australian championships. Чемпіонат проводився в різних містах континенту — в Сіднеї (17 разів), Аделаїді (14 разів), Брісбені (8 разів), Перті (3 рази) і 2 рази були проведені в Новій Зеландії (у 1906 та 1912), і лише з 1972 року чемпіонат почали проводити в Мельбурні.

Більшу частину своєї історії турнір проводився на трав’яних кортах, аж доки у 1988 році господарі не відважилися змінити смарагдовий газон на тверде покриття.

Як не вдається французам перемогти на домашньому Ролан Ґаррос, британцям — на Вімблдоні (щоправда, минулого року цю традицію перервав Енді Маррей), так австралійцям тривалий час не під силу завоювати домашній трофей. У чоловічому одиночному розряді Марк Едмондсон із 1976 року залишається останнім господарем кортів, якому вдалося виграти домашній чемпіонат. На тому турнірі австралієць зумів перемогти, на той час займаючи лише 212-ту сходинку у рейтингу АТР. І до сьогодні Едмондсон залишається гравцем із найбільш низькою позицією в рейтингу, якому вдалося перемогти на турнірі Великого шолома.

Із 2009 року організатори Australian Open ввели штраф за порушення дрес-коду. Це сталося після того, як австралійцям не сподобалася надто коротенька спідниця француженки Еліз Корне на Кубку Хопмана. Тепер порушникам дрес-коду доведеться заплатити дві тисячі доларів. Окрім цього, того ж року в Австралії заборонили використання свистків, ракет, феєрверків, лазерних указок, будь-яких музичних інструментів, а також політичних та релігійних банерів, футболок чи листівок.

Торік організатори відкритого чемпіонату Австралії з тенісу зіткнулися із необхідністю збільшення призових. У 2013 році призовий фонд турніру зріс на чотири мільйони доларів — до 31 мільйона доларів. Цьогоріч він становить 33 млн. доларів. Це було пов’язано з бажанням уникнути бойкоту турніру з боку тенісистів, адже чимало їх готові бойкотувати перший турнір Великого шолома в сезоні і провести альтернативні змагання в Дубаї. Гравці хотіли збільшення своєї частки в доходах турніру, а також збільшення виплат для тенісистів, які вибули на ранніх стадіях змагань.