Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Роналду помирився з Блаттером

Португалець заявив, що церемонію вручення «Золотого м’яча ФІФА» не бойкотуватиме

Криштіану Роналду, схоже, пробачив президента ФІФА Йозефа Блаттера і вирішив, що все ж відвідає Цюріх, де відбудеться вручення призу найкращому футболісту планети 2013 року. Раніше португалець заявляв, що не має намірів брати участь в усіх довколафутбольних подіях, організованих ФІФА.

Причиною невдоволення Роналду стало необережне висловлювання президента ФІФА Йозефа Блаттера. Минулого місяця, відповідаючи на питання в Оксфордському університеті, швейцарець пожартував над Криштіану, дорікнувши йому за надмірну увагу до зачіски. Блаттер також не приховував свого захоплення принциповим конкурентом Роналду ­ Ліонелем Мессі. «Лео — хороший хлопець. Кожен батько і кожна мати хотіли б мати такого сина. Дуже швидкий, грає так, ніби танцює. А от Криштіану Роналду поводиться на полі наче командир. Один із них витрачає більше часу на перукаря, ніж інший», ­ сказав президент ФІФА. Ці слова могли б і не мати такого резонансу, якби Блаттер не демонстрував своїх акторських здібностей. 77­річний швейцарець не полінувався встати і виконати міні­пародію на Роналду­командира...

Однак, судячи з усього, конфлікт вичерпано, принаймні про це заявили в організації Блаттера. Гнів на милість змінив телефонний дзвінок із ФІФА. Після нього Роналду підтвердив свій намір відвідати церемонію вручення «Золотого м’яча». Можливо, футбольні функціонери «пообіцяли» португальцеві, що цього разу найпрестижніша нагорода дістанеться саме йому?

Днями ФІФА оприлюднила трійку претендентів на «Золотий мяч». Це — Криштіану Роналду, Франк Рібері і Ліонель Мессі. Втім, як запевнив футболіст «Реала», він приїде на церемонію нагородження не через те, що потрапив у підсумкову трійку... Фахівці ж пов’язують несподівану лояльність Роналду з тим, що букмекери вже протягом місяця віддають перевагу в своїх котируваннях саме португальському футболістові.

Додаткових бонусів у ставках букмекерів Роналду додало ще одне його нещодавнє досягнення. Днями форвард «Реала» встановив рекорд Ліги чемпіонів за кількістю голів, забитих у груповому турнірі (15 голів).

Водночас президент УЄФА Мішель Платіні вважає, що ФІФА намагається якимось чином догодити Роналду. На його думку, свідченням цього є те, що термін голосування за звання «Найкращого» цього року було продовжено до 29 листопада... Натомість президент мадридського «Реала» Флорентіно Перес не сумнівається у перемозі футболіста свого клубу. Якщо ж «Золотий м’яч» таки не дістанеться Роналду, то це буде проявом несправедливості у футболі, вважає шеф «вершкових».

Переможця буде оголошено 13 січня 2014 року у Цюріху на урочистій церемонії вручення нагород за підсумками року Ballon d’or Gala після підрахунку голосів капітанів і тренерів національних команд, а також спеціально запрошених представників преси.

Останні чотири роки приз діставався аргентинцеві Ліонелю Мессі. Криштіа­ну Роналду ставав лауреатом нагороди у 2008 році. Франк Рібері вперше потрапив до списку фіналістів.

Ще недавно головним претендентом на цьогорічний «Золотий м’яч» називали саме Рібері. На його користь свідчать перемоги з «Баварією» у чемпіонаті і Кубку Німеччини та Лізі чемпіонів, а також вихід Франції на ЧС­2014 через стикові матчі з Україною. Роналду визнавали найкращим футболістом за версією France Football у 2008 році ще у складі «Манчестер Юнайтед», в минулому ж сезоні він не виграв жодного титулу з «Реалом».

Саме Роналду визнано найкращим футболістом року, що минає, за версією авторитетного журналу World Soccer. Португалець набрав 1075 очок, Мессі ­ 926, Рібері ­ 870. Єдиний представник України, Андрій Ярмоленко з «Динамо», набрав однакову кількість балів із хавбеком «Барселони» Хаві (19), опинившись на підсумковому 26­му місці. Тренером року, за версією видання, став екс­наставник «Баварії» Юпп Хайнкес. Мюнхенський клуб, своєю чергою, названо командою року. 2013 року баварці стали володарями Кубка європейських чемпіонів, здобули перемогу в чемпіонаті Бундесліги, а також виграли Суперкубок. World Soccer визначає найкращого футболіста з 1982 року. Тричі цей приз отримував Мессі (2009, 2011 та 2012). Роналду ставав лауреатом нагороди 2008 року.

Крім «Найкращого футболіста», у ФІФА також визначили претендентів на отримання премії «Найкращий тренер року» (Юрген Клопп, Алекс Фергюсон і Юпп Хайнкесс) і «Приз Пушкаша», що вручається автору найкрасивішого гола. На цей трофей претендують Златан Ібрагімович, який забив англійцям у товариському матчі, Неймар, що ефектно вразив ворота збірної Японії на Кубку Конфедерацій, а також Неманья Матіч з португальської «Бенфіки».

Схожі новини