Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Футбольні «скромняги»

Роналду побудує на Мадейрі свій музей, а дружина Рібері вже приготувала місце для «Золотого м’яча»

“Немає сенсу дивитися футбольний чемпіонат світу, на якому не буде Златана Ібрагімовича”... Таку заяву зробив зірковий швед після стикової поразки своєї збірної від Португалії. Сам Ібрагімович, який побував на двох Чемпіонатах світу (2002-го та 2006-го), імовірно, вже не потрапить на Мундіаль у складі національної команди. «Мабуть, це була для мене остання спроба потрапити на чемпіонат світу зі збірною. Одне можна сказати напевно: без мене на чемпіонаті світу не буде на що дивитися, тож не варто на нього чекати», — висловився футболіст у властивому йому стилі після поразки.

Напередодні стикового матчу з Португалією Ібрагімович запевняв, що шанувальники футболу більше хочуть бачити на турнірі його, аніж лідера португальців Криштіану Роналду. «Думаю, що чемпіонату світу більше потрібен я, ніж Роналду. Я можу дати глядачам більше емоцій, а голи, які можу забити, не вдасться забити нікому. Думаю, що шанувальники футболу хочуть бачити в Бразилії саме мене. Поважаю Роналду як гравця, немає ніяких сумнівів в тому, що він один з кращих», — сказав Ібрагімович. Втім, за підсумками матчів плей-оф, у Бразилії дивитимуться саме на Роналду. У «стиках» Златан спромігся “лише” на дубль у домашньому матчі — проти 4-х голів Криштіану.

Роналду не став відставати від «язикатого» шведа і теж вразив спортивну громадськість своєю «скромністю». Португальський форвард мадридського «Реала» вирішив, що його землякам ніяк не обійтися без музею його імені. Відтак, за інформацією місцевої преси, у рідному місті футболіста, Фуншалі, на острові Мадейра, повним ходом триває будівництво музею. Відкрити його Роналду сподівається вже до кінця нинішнього року або ж на початку наступного. Саме там, у приміщенні площею 300 квадратних метрів, можна буде роздивитися ігрові футболки, м’ячі, фотографії та трофеї 28-річного футболіста.

Показати зірковому португальцеві є що. В активі Роналду виступи за лісабонський «Спортинг», англійський «Манчестер Юнайтед» та іспанський «Реал Мадрид». Португалець встиг тричі стати чемпіоном Англії, одного разу — чемпіоном Іспанії, переможцем Ліги чемпіонів і клубного чемпіонату світу. У складі національної збірної Роналду може похвалитися «сріб­лом» домашнього Євро-2004 та півфіналом польсько-українського Євро-2012. У колекції нагород португальця також «Золотий м’яч» 2008 року. Усього на професійному рівні Роналду зіграв 616 ігор, у яких забив 387 голів. Ініціатива щодо будівництва музею належить самому Роналду та його матері Долореш Сантуш. Криштіану сам і проплатить появу нового культурного об’єкта на Мадейрі. Усі видатки на утримання та забезпечення музею експонатами Роналду бере на себе.

Знайдеться немало таких, що звинувачують Роналду в надмірному самолюбстві. Навіть президент ФІФА Йозеф Блаттер вважає, що португалець забагато уваги приділяє своїй зачісці... Втім, є й такі, хто вважає Криштіану втіленням скромності. «Імідж, створений йому ззовні, не має нічого спільного з дійсністю. Заздрість інших може позбавити футболіста відповідної репутації, коли він домагається таких успіхів. Але він не повинен опускатися зі своєї висоти. Все, чого він досяг, є його заслугою. Кріштіану ніколи не задовольняється досягнутим і хоче домогтися більшого. Коли чую про його нескромність, мені стає смішно. Це один із найбільш скромних людей, що траплялися мені в житті», — заявляє колишній партнер Роналду у “Реалі» Естебан Гранеро.

До списку головних «скромняг» минулого тижня долучився і один із фаворитів на цьогорічний «Золотий м’яч» Франк Рібері. Півзахисник «Баварії» і збірної Франції вважає, що головна футбольна нагорода має дістатися саме йому. Ще перед матчами плей-оф із нашою національною збірною француз заявив: «Моя дружина вже приготувала місце для «Золотого м’яча». Я намагаюся про це не думати, але моя дружина і всі в «Баварії» впевнені в моїй перемозі. Вважаю, що заслужив цю нагороду. Приз стане відображенням моєї роботи на полі, завдяки чому я прийшов до своєї кращої гри». Після першого «стикового» матчу Євген Коноплянка пожартував, що тепер дружині Рібері у приготованому куточку доведеться обмежитися лише вазою з квітами. Утім, після цього був матч-відповідь у Парижі...

Схожі новини