Передплата 2024 «Добрий господар»

«Стики»: тайм перший

Зіркова дуель, небезпечні стандарти та нереалізоване пенальті – в Європі відбулися перші матчі плей-оф за право зіграти на Мундіалі-2014

Кріштіану проти Златана

У протистоянні збірних Португалії та Швеції ніхто не наважувався назвати явного фаворита, хоч і чимало спеціалістів відзначали мінімальну перевагу піренейської команди. Втім, і перемога скандинавської збірної не стала б сенсацією. «Родзинкою» цієї стикової пари обіцяло стати ще й протистояння двох лідерів — Кріштіану Роналду та Златана Ібрагімовича.

Обидва футболісти у списку головних претендентів на цьогорічний «Золотий м’яч», обидва достатньо розпіарені зірки, обидва можуть самотужки вирішити справу. Дехто із європейських футбольних функціонерів не приховував свого розчарування з того, що хтось із цієї пари футболістів таки не поїде у Бразилію.

Можна сказати, що п’ятничного вечора перший тайм зіркової дуелі виграв Кріштіану. Матч команди розпочали дуже жваво. Вже на 5-й хвилині Моутіньо міг виводити збірну Португалії вперед. Хавбек «Монако» відірвався від захисників і обіграв Ісакссона, але з гострого кута не зумів влучити у ворота. Шведи практично відразу ж відповіли контрвипадом. Лустіг промчався по правому фланзі і виконав простріл, на який зовсім трохи на встиг Елмандер.

Цей епізод трохи пригасив запал португальців, і вони почали діяти обережніше. Натомість скандинави організували ще один момент біля воріт Руя Патрісіу. На небезпечний простріл з лівого флангу несподівано не відгукнувся Ібрагімович, і Ларссон пробив у дотик з-за меж карного майданчика, але португальський голкіпер був на місці. Невдовзі шведи заробили небезпечний штрафний, але удар Чельстрема зі стандарту просвистів над «дев’яткою» воріт господарів. Після цього португальці значно додали в активності.

Десь під кінець першого тайму вималювалась тактична картина матчу: господарі остаточно захопили ініціативу, натомість шведи намагалися час від часу відповідати контрвипадами. У другій половині перевага підопічних Паулу Бенту стала ще відчутнішою. Втім, господарі створювали радше напівмоменти, і реальної загрози біля воріт Ісакссона практично не виникало. Ближче до закінчення перевага португальців все ж таки втілилась у забитий гол. Після подачі з кутового шведи традиційно виграли верхову боротьбу, але на підборі першим опинився Велозу. Міґель виконав повторну подачу. Досі малопомітний Кріштіану Роналду відгукнувся на передачу «динамівця», випередив захисників і головою пробив Ісакссона. Вже через кілька хвилин все той же Роналду міг забивати вдруге, але цього разу удар капітана господарів прийняла на себе поперечина.

На останніх хвилинах португальці намагались збільшити свої шанси на поїздку у Бразилію, але на другий забитий гол так і не спромоглися. В підсумку, мінімальна перемога господарів — закономірний результат того, що відбувалося на полі.

Усе вирішують стандарти

Мабуть, найбільш слабкою із чотирьох пар плей-оф можна назвати дует Греція-Румунія. Фаворитом же у цьому протистоянні можна сміливо назвати грецьку збірну. Перший матч цих команд вийшов на диво результативним, при цьому моментів в обох команд було небагато. Це не завадило командам максимально використати розіграші стандартів — із чотирьох забитих три влетіли у сітку воріт після подач зі штрафних.

Костантінасу Мітроглу вдалося у першому ж матчі плей-оф відзначитися дублем.

З перших хвилин матчу румуни намагалися заволодіти ініціативою. Натомість господарі використали свій перший же реальний момент. На 12-й хвилині матчу греки заробили небезпечний штрафний з лівого флангу. Холебас виконав подачу, румуни відбились, але Салпінгідіс повернув круглого у карний майданчик гостей. Уникнувши офсайдної пастки, на передачу відгукнувся Мітроглу і в дотик переправив м’яча в сітку воріт Богдана Лобонца. Не минуло й п’яти хвилин, як гості відновили паритет на табло. Забили румуни також після розіграшу штрафного. Торже виконав подачу, а Богдан Станку примуд­рився забити практично з нульового кута.

Радість гостей тривала недовго, і вже через якихось дві хвилини вони знову опинилися в ролі наздоганяючих. Еллінам вдалася хороша триходівка: Саммарас віддав на Торосідіса, той у дотик відпасував на Саммпінгідіса, а Дімітрас випередив голкіпера і відправив круглого у сітку воріт. Вдруге швидко відігратися гостям не вдалося. Схоже, румунів влаштовувало 1:2 на чужому полі. Натомість господарі у другому таймі додали в активності. Еллінам вдалося заволодіти повною перевагою в центрі поля. Ближче до середини другої половини матчу румуни гру вирівняли і навіть змусили греків захищатися. Гості на певний час взагалі не випускали господарів із їхньої половини, але гостроти все одно не вистачало.

Натомість греки знову продемонстрували, як треба використовувати свої моменти. Черговий штрафний з лівого флангу закінчився для господарів результативно. Саммарас подав у центр штрафного майданчика, звідки Кацураніс класно головою скинув круглого на дальню штангу, ну а там першим знову виявився Мітроглу. Костантінас в дотик з рикошетом пробив у ближній кут воріт. Після цього господарі спробували збільшити свою перевагу. Міг забивати Кацураніс, але просто не влучив по м’ячу після відмінної передачі від Холебаса. Невдовзі греки знову заробили небезпечний штрафний, тільки цього разу з правого флангу. Але тут настала черга демонструвати воротарську майстерність Богдану Лобонцу.

Останні 15 хвилин матчу пройшли повністю під диктовку господарів. Греки могли забезпечити собі потрапляння у Бразилію вже у першій грі. Але спочатку рефері не зарахував гол Гекаса, угледівши офсайд, а через якусь мить Лобонц врятував свою команду від розгрому після удару все того ж Гекаса. В доданий час гості ще й залишилися в меншості. Вийшовши на заміну, Костін Лазер встиг заробити червону картку. Після цього стало зрозуміло, що ніякого фінального штурму від гостей не буде.

Гольова засуха у Рейк’явіку. Не розмочив її і Срна...

Збірна Ісландії ще жодного разу не грала у фінальних стадіях ні чемпіонату Європи, ні чемпіонату світу. Свою долю ісландцям випало випробувати із куди іменитішим суперником — збірною Хорватії.

Справи у збірної із Балканського півострова останнім часом йдуть не кращим чином. Протягом осені, з урахуванням товариських матчів, «картаті» зазнали чотирьох поразок. Тому до матчу з ісландцями їх готував новий наставник Ніко Ковач. В перші 15 хвилин матчу команди несподівано заграли у відкритий футбол. Гра відбувалася на зустрічних курсах. Здавалося, що команди забули про важливість матчу і грають без оборони. Спочатку реальний шанс відкрити рахунок у зустрічі мав Фіннбогасон, але його удар практично з 11-метрової позначки заблокували хорватські захисники. Через кілька хвилин вже близькими до взяття воріт були гості. Після удару Луки Модріча круглого вдалося вибити із лінії воріт. Поступово стартовий запал команд пригас і почалося протистояння тактик: ініціативу захопили хорвати, а господарі відійшли в оборону. Втім, крім регулярних навісів від Перішича, футболісти збірної Хорватії нічого оригінального не могли придумати. Ісландці ж щоразу шукали пасом Фіннбогасона, але до перерви вивести форварда на зручну ударну позицію так і не вдалося.

Все радикально змінилося у цьому матчі на 50-й хвилині. В одному з епізодів Олафур Скуласон із порушенням правил не дозволив Модрічу вийти на побачення із Халльдоурссоном. Суддя, не вагаючись, дістав червону картку, і тим самим прирік ісландців на глуху оборону до кінця матчу. 11-метровий взявся пробивати сам Лука, але воротар ісландців зумів відбити удар хорвата.

Гості могли скористатися чисельною перевагою щонайменше двічі. Втім, спочатку Маріо Манджукіч, а невдовзі і Івіца Оліч змарнували свої нагоди відкрити рахунок у цьому матчі. Щоправда, в обох епізодах відмінно діяв ісландський голкіпер Халльдоурссон, якого по праву можна назвати героєм цього поєдинку. Незважаючи на чисельну меншість, господарі дуже організовано діяли в обороні, не дозволяючи хорватам створювати реальної гостроти біля власних воріт.

Одного разу оборонні редути ісландців таки дали збій. Після подачі Перішич скинув круглого на лінію штрафного майданчика, а звідти в дотик пробив Манджукіч. Воротар господарів у цьому епізоді був тільки спостерігачем. На щастя для ісландців, круглий розминувся із дальньою стійкою. В підсумку, з урахуванням чисельної меншості нульова нічия — позитивний результат для господарів, а от питання, чи вдасться хорватам таки зламати оборону ісландців, залишається відкритим.

Схожі новини