Передплата 2024 «Добрий господар»

«Золота рибка», яка плаває на спині

Кубок світу з плавання Дарина Зевіна завершила «сріблом» на своїй коронній дистанції – 200 метрів на спині

У складі української команди з плавання — нова повноправна зірка. Саме так можна назвати 19-річну Дарину Зевіну. Нарешті Україна дочекалася гідної зміни Яні Клочковій. На останньому у цьому сезоні, восьмому етапі Кубка світу FINA з плавання у Пекіні, Дарина Зевіна поставила «срібну крапку» у своїх цьогорічних кубкових виступах. 19 медалей різного ґатунку — ось підсумок кубкового марафону 19-річної плавчині. Аби фінішувати першою, на останньому етапі Дарині не вистачило зовсім трохи. На дистанції 100 м на спині вона припливла другою (за 57.56). Першою торкнулася бортика олімпійська призерка австралійка Емілі Сібом (57.22).

Це «срібло» стало першим для української спортсменки на цій дистанції за всі етапи Кубка світу. В ОАЕ Дарина стала третьою, тричі перемагала — в Москві, Досі і Токіо. Саме в японській столиці Зевіна показала найближчий до особистого результат — 56,87. Швидше (56,71) 100-метрівку 19-річна киянка пропливала ще 16 грудня 2011 року в дуелі між Україною і США у басейнах Атланти.

У послужному списку 19-річної киянки — чемпіонство у Перших юнацьких Олімпійських іграх в Сінгапурі. Зевіна також триразова чемпіонка світу серед юніорів, дворазова чемпіонка Європи, рекордсменка Європи серед юніорів на дистанції 200 м на спині, 16-разова рекордсменка України на дистанціях 100, 200 м на спині та в естафетному плаванні у 25- та 50-метрових басейнах. В поточному році 19-річна киянка вже встигла стати ще й срібною призеркою Всесвітньої літньої Універсіади на 200 м на спині у Казані (Росія). За це українку 25 липня 2013 року було нагороджено Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Сьогодні ж керівник української команди плавців не може не нарадуватися успіхами молодої спортсменки. “Дарина Зевіна дуже успішно стартувала на етапах Кубка світу. Вона — лідер збірної команди України з плавання за кількістю очок”, — сказав головний тренер збірної команди України Андрій Сердінов. Протягом 8-ми етапів Кубка світу 12 разів Дарина піднімалася на найвищу сходинку п’єдесталу. В активі спортсменки 8 «золотих» на своїй коронній 200-метрівці на спині. Українка виграла цю дистанцію на всіх етапах. Можна сказати, що нова українська «золота рибка» плаває на спині, адже всі свої нагороди, крім московської бронзи (400 метрів кролем), Зевіна виграла, пливучи на спині. До слова, етап в російській столиці став найбільш успішним для Дарини. Там вона встановила свій рекорд за кількістю нагород протягом одного старту — чотири, і три із них найвищого ґатунку.

В рамках кубкових запливів Зевіна кілька разів перемагала саму себе, встановлюючи новий особистий рекорд. 2.00,81, показані Дариною на 200-метрівці 10 серпня на етапі в Берліні, стали ще й новим рекордом України. А минулого тижня в Токіо Зевіна знову встановила новий особистий рекорд, пропливши 50 метрів за 26,81 секунди. В загальному заліку українська плавчиня зупинилася лише за крок від трійки лідерів, програвши якихось 52 очки іспанці Бельмонт. Першою ж з великим відривом стала угорка Катінка Хошсу. Всього ж на Кубку світу-2013 українські плавці завоювали 21 нагороду. На першому етапі в Ейндговені «бронзу» на дистанції 1500 метрів вільним стилем завоював Сергій Фролов, а в Досі на 200-метрівці брасом теж «бронзовим» став Ігор Борисюк.

Завершення Кубка світу збіглося із проведенням звітно-виборчої конференції Федерації плавання України, на якій новим президентом Федерації обрали Дмитра Качуровського. «З одного боку, плавання — це олімпійський вид спорту, який за кількістю медалей, що розігруються на Олімпійських іграх, поступається лише легкій атлетиці. З іншого боку, кожна людина повинна вміти плавати, це є життєвою необхідністю», — заявив президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка.

Головний олімпієць країни зазначив, що українська школа плавання має славні традиції, які продовжує нова плеяда спортсменів. «Спорт не стоїть на місці, без постійного удосконалення немає руху вперед. Приємно, що є талановита молодь — Дарина Зевіна, Андрій Говоров, Вікторія Солнцева, Сер­гій Фролов, Анастасія Малявіна та інші», — підкреслив Сергій Бубка.

Наступним випробуванням для нашої команди плавців стане чемпіонат Європи на короткій воді, який пройде 12-15 грудня в Данії. У ньому візьмуть участь 17 українських спортсменів, в тому числі і героїня Кубка світу Дарина Зевіна.