Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У компанії легенд

Сербський тенісист Новак Джокович увійшов до елітного клубу «100 тижнів лідерства»

Саме стільки часу сербський тенісист займає найвищу сходинку світового рейтингу АТР серед чоловіків. Окрім Джоко, ця магічна цифра підкорялася ще восьми тенісистам, які вже стали легендарними. За цим показником серб займає дев’яте місце і поступається Андре Агассі (101 тиждень), Рафаелю Надалю (102), Бйорну Боргу (109), Джону Макінрою (170), Джиммі Коннорсу (268), Івану Лендлу (270), Піту Сампрасу (286) і Роджеру Федереру (302).

Після вдалого старту цього сезону і третьої поспіль перемоги на Відкритому чемпіонаті Австралії здавалося, що ніхто не зможе зупинити Джоковича. Та неочікувано на авансцену світового тенісу повернувся Рафаель Надаль. І хоча іспанець провалив Вімблдон, все ж перед стартом осіннього Відкритого чемпіонату США саме Рафаель загрожував забрати корону світового тенісу в серба. На цьому турнірі Джоковичу потрібно було дійти до фіналу, аби зберегти лідерство, і він це зробив. Втім, після американського успіху Надаля позиції серба знову захиталися. Тепер Рафу і Джоко розділяє всього 260 рейтингових пунктів. Для 26-річного спортсмена все може завершитися вже цього тижня. Сьогодні стартує турнір в Пекіні, де Джоковичу, в разі успіху Надаля, вже не достатньо просто вийти у фінал. Забронювати місце на вершині ще деякий час Джоковичу зможе лише черговий захист свого титулу на цьому великому «Мастерсі». Втім, Джокович не надто хвилюється з цього приводу. «Я завжди мріяв стати номером один у світі. Це зайняло роки важкої праці», — наводить офіційний сайт ATP слова Джоковича». «Теніс — специфічний вид спорту, в якому можна виграти і все програти. До кінця року ще багато турнірів. Я не займаюся математичними розрахунками, чи може мене хто-небудь змістити з першого рядка. Просто намагаюся бути впевненим в собі», — зазначив сербський тенісист.

Джокович очолив рейтинг АТР з 4-го липня 2011 року після перемоги на Вімблдоні. Той рік виявився для серба рекордним. Він виграв 41 матч з початку сезону до півфіналу Відкритого чемпіонату Франції. За цим показником Джоко поступається тільки рекордові Джона Макінроя (він почав 1984 рік із балансу 42-0). За підсумками 2011-го сербові підкорилися рекордні 5 тріумфів серії «Мастерс» і 3 із 4-ох турніри серії «Великого шолома». Новак встановив новий рекорд за кількістю призових за один сезон (12 мільйонів доларів). Джокович закінчив той сезон з балансом перемог і поразок 70-6 та як перша ракетка світу. Після цього легендарний Піт Сампрас заявив, що сезон Джоковича був найкращим, що він будь-коли бачив у своєму житті, назвавши його «одним з кращих досягнень у всіх видах спорту».

Пізніше Джокович відкрито поділився секретами успіху, опублікувавши книгу «Подавати і перемагати». У цій автобіографії, яка побачила світ перед стартом USA Open-2013, Новак зізнається, що з кінця 2010 року перебуває на безглютеновій дієті. Це означає, що спортсмен повністю вилучив зі свого раціону продукти, які містять клітковину. На такий крок тенісист зважився піти під впливом сербського дієтолога Іґора Четоєвича. «Відтоді, як я перейшов на нову дієту, зменшились мої алергії, зникла астма, а страхи і сумніви замінила впевненість», — зізнається тенісист. Кожен день Джокович розпочинає зі склянки води і ложки новозеландського меду манука (чайне дерево). Четоєвич не приховує, що перед важливими матчами йому вдавалося налаштувати Новака завдяки терапії сміху та прогулянкам перед самим поєдинком. Сам же Джоковіч вважає, що не використовує свого потенціалу на повну.

Серб сподівається розкритися сповна після одруження: «Єлена — кохання всього мого життя, це амбітна і сильна дівчина. Роджер Федерер поліпшив свою гру, став психологічно стійкішим, коли одружився з Мирославою Вавринець. Настане і мій час». Стосунки Джоковича і Єлени Рістич тривають близько восьми років. Передбачається, що весілля відбудеться наприкінці 2014 року.

Схожі новини