Передплата 2024 «Добрий господар»

Перше «золото» Махині стало для України прощальним

Із нового сезону чемпіонка світу з боротьби презентуватиме Азербайджан

На чемпіонаті світу з боротьби в Будапешті молодим українським дівчатам спочатку не таланило: одні припиняли боротьбу на стадії кваліфікації, інші віддавали суперницям першість у «бронзових» сутичках. Лише у завершальний день жіночого турніру у скарбничці української команди самотньо виблискувала одна медаль. Зате яка — золота! Перед тим, як змінити синій паспорт із тризубом на документ, що підтверджує громадянство Азербайджану, Аліна Махиня (на фото) на прощання подарувала Україні перемогу.

В останні місяці події в житті Махині миготять, наче в калейдоскопі. Аліна вийшла заміж за Романа Стадника, рідного брата відомого львівського борця Андрія Стадника. 22-річна донеччанка встигла стати чемпіонкою Європи і… розлучитися. А також втратити тренера. Після заміжжя Аліна переїхала до Хмельницького, де почала тренуватися у свек­ра — Володимира Стадника. Однак після розлучення такий перспективний борцівський тандем перестав існувати. У цій ситуації пропозиція Федерації боротьби Азербайджану, яка «приютила» уже не один десяток талановитих українських борчинь, для Аліни стала альтернативою. Українська федерація швидко підписала всі необхідні папери: оминаючи «карантини», Махиня боротиметься під прапором Азербайд­жану уже з наступного сезону.

До свого першого «золота» дорослої першості світу дворазова чемпіонка планети серед юніорів йшла маленькими кроками: достроково перемогла білоруску Галину Левченко (7:0), вирвала заповітний бал у представниці Латвії Лаури Скуджини (5:4) та обіграла свою німецьку тезку Фокен (4:0). У півфіналі донеччанка весь час йшла на крок позаду японки Сари Досо (3:4), однак ризикнула і поклала опонентку на туше. У фіналі перед потужними атаками українки не встояла Стасі Анака з Канади (5:2). «Тренери ще до початку чемпіонату казали, що я готова стати чемпіонкою світу, але я мала сумніви щодо цього, — розповіла новоспечена чемпіонка. — Два роки я штурмувала цю вершину, однак щоразу залишалася за крок від п’єдесталу. Я не шкодувала зусиль, знала, що цього разу обов’язково матиму медаль. Однак про «золото» навіть не дозволяла собі думати».

Неподалік щасливих призерок чемпіонату світу зупинилися три представниці львівської школи боротьби. Юлія Благиня (до 51 кг) взяла гору над господинею турніру Кітті Анжелою Короши (8:0) та німкенею Ніною Хеммер (туше), однак не наважилася кинути виклик майбутній переможниці — китаянці Янань Сунь (2:9). «Втішившись» з білорускою Іриною Курочкіною (8:3), наступну «бронзову» сутичку вихованка Олега Сазонова програла канадійці Джесіці Макдоналд Бонді (6:8).

Індіанку Пуджу (8:0), канадійку Джиліан Еліс Геллейс (10:0) та гречанку Марію Преволаракі (4:2) Ірина Гусяк (до 55 кг) змела з килима на одному подиху. Однак не наважилася протистояти живій легенді — Саорі Йосіді (0:8). 31-річна японка не так давно оголосила про завершення своєї зіркової кар’єри. Та в останній момент змінила рішення і… в одинадцяте поспіль (!) стала чемпіонкою планети. «Бронзу» підопічна Петра Біласа і Ореста Скобельського програла старій знайомій — росіянці Валерії Колобовій (0:8), якій кілька місяців тому поступилась у фіналі Всесвітньої універсіади.

Свою дебютну сутичку чемпіонату планети 20-річна Тетяна Лавренчук (до 59 кг) віддала Тайбі Юсейн (0:5). У подальшому болгарка увірвалася до фіналу і так дала юній львів’янці шанс поборотися за третю сходинку п’єдесталу пошани. Канадійку Брекстон Рей Стоун учениця Олега Сазонова поклала на туше. Для перемоги над Айсулуу Тинибековою з Киргизстану достатньо було чотирьох балів (4:0). Близькою до успіху студентка Львівського училища фізичної культури була і в сутичці, де на кону стояла «бронза». Поступившись у першому періоді екс-білорусці Юлії Раткевич, яка сьогодні презентує Азербайджан (3:4), на початку другої трихвилинки львів’янка поспішила наздогнати свою досвідчену опонентку, старшу за неї на вісім років. Однак дотиснути її не наважилася (4:7).

Марія Лівач (до 48 кг) вибула з боротьби уже в кваліфікаційному раунді: на шляху у львів’янки стала монголка Енкжаргал Цогтбазар (2:9). Молодій білорусці Марії Мамашук поступилась чемпіонка світу-2011 Ганна Василенко (до 63 кг) — 2:8. У важкій категорії Марина Мосьпан не знайшла аргументів проти німкені Марії Шельмайєр (0:7).

Схожі новини