Передплата 2024 «Добра кухня»

Ліонель Мессі – аутист?

Бразилець Ромаріо заявив, що знає, у чому справжній секрет найкращого футболіста планети

Невже найкращий футболіст світу чотирьох останніх років аргентинець Ліонель Мессі своїм здобуткам повинен завдячувати рідкісній хворобі? Таємницю «надможливостей» нападника каталонської «Барселони» минулого тижня відкрив екс­зірка бразильського футболу Ромаріо. «А чи знаєте ви, що у Мессі синдром Аспергера? Це легка форма аутизму, яка допомагає Мессі повністю сконцентрувати свою увагу (на футболі). Ньютон і Ейнштейн теж певною мірою страждали від аутизму. Сподіваюся, Мессі впорається зі щоденними труднощами і продовжить демонструвати відмінну гру», ­ написав Ромаріо у своєму мікроблозі на Twitter.

Сам Мессі жодним чином не відреагував на одкровення свого нового «лікаря». Втім, батькові аргентинця, Хорхе Мессі, сенсаційна заява Ромаріо не сподобалася, і він обіцяє судитися з Ромаріо ­ за поширення неправдивої інформації про свого сина. Про це повідомив той таки Ромаріо у мікроблозі.

Нещодавно спортивні експерти ламали голову над тим, як вдається так легко перемагати відомому американському плавцю Майклу Фелпсу. Виявилося, справа в анатомічних особливостях спортсмена. Просто в хлопця руки непропорційно довгі, от він і «загрібав» ними медаль за медаллю, доки не встановив абсолютного рекорду... Мессі теж першому вдалося завоювати чотири «Золоті м’ячі».

Спеціалісти з анатомії теж заговорили про фізіологічні особливості спортсмена. Мовляв, у нього надто короткі ноги при міцному тулубові, що дозволяє легко маневрувати і швидше за інших приборкувати м’яча.

У дитинстві Ліонель Мессі страждав від нестачі гормону росту. Коли йому було 9 років, його зріст становив лише 125 сантиметрів, а після переїзду до Барселони ­ 135 сантиметрів. На лікування потрібно було майже тисячу євро щомісяця. Це була сума, яку родина Мессі не могла виплатити. Не зміг знайти таких грошей і клуб юного Ліонеля ­ «Рівер Плейт». Натомість у каталонській «Барселоні» не пожаліли грошей для юного аргентинського вундеркінда. Старший брат Ліонеля Матіас згадує часи лікування свого брата: «Він сам готував ін’єкцію і сам вводив її. З цього приводу ніколи не капризував. У нашій родині всі розуміли, що процедура, яку доводилось проводити кожного вечора, не належить до дитячих розваг».

Сам Ліонель із острахом згадує роки свого лікування: «Доти, поки мені не виповнилося 10 років, ніхто не знав, що в мене за хвороба! Лікар сказав, що я буду рости повільніше, ніж мої однолітки. Він також повідомив нам, що це рідкісний синдром, який трапляється лише в однієї людини із двадцяти тисяч».

Тривале і болісне лікування практично відібрало у Мессі здатність скаржитися на свої пошкодження, як і бажання зайвий раз коментувати стан свого здоров’я. Як зміг бразилець Ромаріо встановити новий «діагноз» аргентинця, досі залишається таємницею.

Синдром Аспергера — одне з п’яти загальних порушень розвитку, що характеризується серйозними труднощами в соціальній взаємодії, а також обмеженим, стереотипним, повторюваним репертуаром інтересів і занять. Від аутизму він відрізняється насамперед тим, що мовні й когнітивні здібності в цілому залишаються збереженими.

Синдром також часто характеризується вираженою незграбністю. Важко сказати, що Мессі некомунікабельний або незграбний... Втім, концентруватися на досягненні потрібного результату він уміє, можливо, як ніхто інший у сучасному футболі.

Ромаріо каже, що аутизм — це та «зброя», яка допомагає аргентинцеві залишатися найкращим. Але якщо в Ліонеля Мессі і є якась секретна зброя, то це — його особистий тренер із фізичної підготовки Хуанхе Брау. Якщо Мессі потрібно розім’ятися — Брау тут як тут. Якщо у Мессі невеличке пошкодження, розтягнення чи перенавантаження м’язів, Хуанхе не дозволить нікому втрутитися у відновлення аргентинця. Навіть коли Мессі вирушає за тисячі кілометрів від Барселони, щоб взяти участь у матчах національної збірної Аргентини, то Брау все одно його незмінний супутник. На всіх етапах тренувального процесу — не важливо, чи це кроси, фізичні вправи, робота на тренажерах, відновлення після травми, а чи прості пробіжки — Брау весь час поруч. Саме від нього залежить, у якій формі Мессі вийде на наступний матч.

Схожі новини