Передплата 2024 «Добрий господар»

Хто ризикує, той на п’єдесталі!

На чемпіонаті світу українські борці здобули повний комплект нагород

Сім років тому новоспечений громадянин України Ібрагім Алдатов (до 84 кг) у китайському Гуанчжоу приніс новій батьківщині перше “золото” чемпіонатів світу. У наступні роки харків’янину ніяк не вдавалося повторити цей результат.

Двічі підопічний Юрія Назаренка та Руслана Савлохова зупинявся за крок від перемоги (2007, 2011), ще одного разу стояв на бронзовій сходинці п’єдесталу (2009). І от у Будапешті Ібрагім повернувся на вершину подіуму! Нові правила, які заохочують борців ризикувати та імпровізувати, зіграли на руку Алдатову. Не витримавши алдатовського пресингу, зійшли з дистанції естонець Євген Солтрук (8:0) та господар арени Істан Верев (6:1). Єдиним, хто не побоявся кинути виклик Алдатову (на фото), виявився вірменин Муса Муртазалієв. Чинний віце­чемпіон Європи не втомлювався записувати бали до свого активу. Однак 11 пунктів цього разу було замало для перемоги — 11:13. У півфіналі Мурад Гайдаров, який презентує Білорусь, на перемогу не претендував — 0:6. Нічого не міг протиставити харків’янину і кубинець Рейнарис Салас Перес, який у “золотому” поєдинку спромігся лише на бал — 1:8.

Шлях до фіналу Алена Засеєва (до 120 кг) нагадував театр одного актора, де головну роль виконував харків’янин, а його масивні суперники служили радше декораціями... Так і не вдалося “розмочити” рахунок Флоріану Теменгілу з Палау (9:0), Тасі Акгулу (7:0) з Туреччини та представнику Азербайджану Джамаладіну Магомедову (8:0). Непростим видався півфінальний поєдинок проти чемпіона Панамериканських ігор­2011 і бронзового призера першості світу­2009 Тервела Длагнева зі США. Однак наш супертяж завершив сутичку на свою користь — 6:2. На жаль, таємницю боротьби олімпійського чемпіона­2004, чотириразового чемпіона світу росіянина Хаджимурада Гацалова розгадати українець не зумів — 0:7.

“Бронзу” до української скарбнички поклав чинний чемпіон Європи Павло Олійник (до 96 кг). У “бронзовому” фіналі Олійник не дав шансу Дато Керашвілі з Грузії (9:2).