Передплата 2024 «Добрий господар»

Наша команда юна, але амбітна

У Будапешті стартував чемпіонат світу з боротьби.

Два наступні олімпійські цикли борці можуть спати спокійно, адже тиждень тому спортивну боротьбу залишили в олімпійській програмі — додатковим видом спорту. Тож медалі найсильніші борці планети виборюватимуть на піднесенні. “Казати про невидовищність нашого виду спорту можуть лише ті, хто жодного разу не відвідував борцівських турнірів, ­ після виключення боротьби зі списку 25 основних олімпійських видів спорту, — не приховував обурення головний тренер «синьо-­жовтої» збірної Руслан Савлохов. ­ Як би не змінювалися правила, у нас завжди переповнені трибуни”.

Хочеться вірити, що угорська публіка буде приязною до українських спортсменів, а килими — щасливими. Трішечки спортивного щастя зовсім не завадить нашій зовсім юній жіночій збірній, найдосвідченішою в якій є 27­річна одеситка, чемпіонка світу­ 2011 Ганна Василенко. Не так давно вона перейшла у важчу вагову категорію і кине суперницям виклик у вазі до 63 кг. Наймолодшій у лаві збірної — львів’янці Тетяні Лавренчук (до 59 кг) — виповнилося лише 20. Цього сезону підопічна Олега Сазонова уже виборола свою першу “дорослу” нагороду ­ “бронзу” чемпіонату Європи.

Чинна чемпіонка України у цій вазі, досвідчена Наталка Синишин, яка принесла Україні низку нагород чемпіонатів світу і Європи, на поїздку до Будапеш­та не претендувала. З наступного сезону львів’янка виступатиме під прапором Азербайджану. Чемпіонка Європи­2013 Аліна Махиня також придбала квиток в один кінець — до Азербайджану. Однак перед тим донеччанка заскочить до угорської столиці, щоб у категорії до 67 кг здобути медаль і так зробити Україні прощальний подарунок.

Призерка Всесвітньої універсіади Марія Лівач та чемпіонка континенту­2011 Юлія Благиня, які дослід­жують формули боротьби у Львові під опікою Олега Сазонова, презентуватимуть Україну у категоріях до 48 кг і до 51 кг відповідно. В активі 23­річної Ірини Гусяк ­ “бронза” цьогорічного чемпіонату Європи. Вихованка Петра Біласа й Ореста Скобельського змагатиметься у категорії до 55 кг. У важкій вазі (до 72 кг) тренери збірної довірили виступати Оксані Ващук. Однак повернення львів’янки у велику боротьбу її особистий наставник Андрій Пістун відклав до наступного сезону. “Півроку тому Оксані прооперували коліно, ­ розповів Пістун. — Вона успішно відновлюється, тренується. Попри це, ми відмовилися їхати на першість світу: боюся, що у тій м’ясорубці чемпіонату її знову можуть зламати. Нам потрібно відновитися цілком і повністю”. Під синьо­жовтим прапором замість Ващук боротиметься херсонка Марина Мосьпан, для якої ця планетарна першість стане дебютом у національній збірній.

Схожі новини