Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Усе індивідуальне «золото» – у сімейну скарбничку Марченків

Під Бернардинським муром відбулася 50-­та «Золота осінь»

За нагороди ювілейного 50-­го Міжнародного турніру зі стрільби з лука близько 250 лучників з чотирьох країн світу змагалися під старовинним Бернардинським муром, що на площі Митній у Львові. Конкуренцію гостям з Польщі, Молдови, Білорусі та Росії складала численна армія сучасних українських нащадків Робіна Гуда. Єдиним представником національної збірної України, який демонстрував дива влучності перед львівською публікою, був Маркіян Івашко.

«Лідери нашої команди готувалися до чемпіонату світу на спільному зборі. Івашко і Грачов через сильну застуду повернулися додому достроково. Маркіяну вдалося одужати до початку змагань. А ось Дмитро розхворівся не на жарт. Швидше за все, він і чемпіонат світу пропустить, не встигне відновитися”, ­ зітхає головний суддя змагань і особистий тренер Грачова Віктор Михайленко. Хто на лучному полі господар, Маркіян Івашко показав у перший день змагань, кваліфікувавшись першим. Однак в олімпійському раунді вже у другому колі поступився Валентинові Хавтурі з Рівного. Естафетну паличку у досвідченого земляка перехопив Дмитро Марченко. Підопічний Світлани Колядинцевої та Марії Гавелко спочатку вибив з подальшої боротьби росіянина Артема Клокова (6:2), далі у запеклій боротьбі переміг на два роки молодшого брата Євгена Марченка (6:5), взяв гору над харків’янином Антоном Ладіковим (6:2), а в півфіналі обійшов представника сумської лучної школи Микиту Шишкіна. У зустрічі, де на кону стояло “золото”, Марченко­старший без вагань залишив найціннішу нагороду собі, перемігши чернівчанина Ігоря Омельченка (7:3).

Під час індивідуального турніру забули про гостинність і львів’янки. Лідер кваліфікації Катерина Шабалітова, в 1/16 фіналу з мінімальною перевагою обійшовши киянку Вікторію Маілян (6:5), відчула весь смак перемоги і всі наступні раунди пройшла на одному диханні. Зупинити ученицю Віктора Міненка не зуміла ні чемпіонка світу і Європи Тетяна Дорохова з Чернівців (6:2), ні Александра Мирка з Молдови (6:4), ні харків’янка Юлія Захарченко, яка у півфіналі зуміла здобути лише два очки (6:2). На іншій стежині турнірної сітки так само вправно записувала до протоколу перемоги Вероніка Марченко. Вихованка Світлани Колядинцевої та Марії Гавелко лише в заключній серії пострілів обійшла переможницю чемпіонату континенту зі стрільби з лука у візках Роксолану Дзьобу­Балян (6:5). Далі перед львів’янкою не встояли її землячки — Світлана Кузик (7:3) і найдосвідченіша учасниця турніру, титулована Катерина Палеха (6:5). У півфіналі перед Марченко склала зброю харків’янка Ніна Мильченко (6:2). У вирішальній дуелі досвід, яким може похвалитися Шабалітова, взяв гору над молодістю 20­річної Марченко — 6:2.

“Золотом” львів’яни поділилися зі суперниками у командних змаганнях. У фіналі ШВСМ — Львів (Дмитро Марченко, Юрій Гавелко, Віталій Комонюк) віддали першість збірній Харківської області — 207:214. “Бронзу” друга команда «Електрон­Львів» (Володимир Трегуб, Олексій Соколов, Ігор Домарадзький) виборола у першого складу лучної школи “Електрон” ­ 208:205. За подібним сценарієм склалася боротьба і в жіночому командному фіналі. Олімпія­1­Львів (Ірина Дубас, Ольга Буліга, Наталія Лук’янова) не знайшла аргументів проти харківської дружини — 198:206. Бронзові нагороди дістались чернівецько­молдовській збірній, яка у малому фіналі обійшла ШВСМ — Львів (202:197).

У суперечках змішаних пар неперевершеними виявилися чернігівці Ірина Семенова / Ігор Омельченко, які у фіналі були влучнішими за львів’ян Ірину Дубас / Тараса Сенюка (141:132). “Бронза” прикрасила Катерину Палеху та Дмитра Марченка.

Фото Віктора ДИЧЕНКА

Схожі новини