Передплата 2024 «Добрий господар»

133-й «Стрес Оупен»

У Нью-Йорку стартував Відкритий чемпіонат США з тенісу – US Open

4-й і заключний турнір серії Grand Slam (на відкритих кортах Тенісного центру імені Біллі Джін Кінґ, у парку Флешінґ-Медоуз у нью-йоркському районі Квінз) триватиме до 9 вересня. В основній сітці змагань Україну представляють четверо тенісистів, по двоє у чоловічому і жіночому розрядах. У першому раунді Олександр Долгополов зіграє з бельгійцем Давідом Гоффаном, а Сергій Стаховський — з французом Джеремі Шарді. Першу ракетку України Еліну Світоліну вже зі старту екзаменуватиме досвідчена Домініка Цибулкова зі Словаччини. А Леся Цуренко поміряється силами із чешкою Люсі Шафаржовою.

Серед ТИХ, кому поталанило подолати кваліфікацію, українців немає. Всі 10 наших тенісистів, які стартували у відборі, не потрапили до основної сітки змагань. У чоловіків на стадії кваліфікації зупинилися Олександр Недовєсов, Ілля Марченко, Іван Сергєєв і Денис Молчанов. У жіночому розряді Марина Заневська, Надія Кіченок, Ольга Савчук, Юлія Бейгельзімер, Катерина Козлова та Людмила Кіченок зачохлили ракетки ще минулого тижня.

Змагання на Відкритому чемпіонаті США з тенісу вже традиційно проводять на 18 кортах, розташованих просто неба. Найвідомішою є арена «Артур Еш Стедіум». Традиційно тенісисти тут змагаються на твердому акриловому покритті. US Open славиться несподіваними поворотами і сенсаціями, коли по сітці до фіналу сміливо рухаються невідомі імена, залишаючи титулованих спортсменів позаду. Через високий рівень нервового напруження самі тенісисти іноді називають цей турнір «Стрес Оупен»...

US Open відомий також своєю прихильністю до впровадження передових технологій. Саме на цьому турнірі 2006 року вперше на турнірах «Великого шолома» було використано систему фіксації м’яча Hawk eye («яструбине око»). Також було введено до правил гри дозвіл на телевізійні повтори за вимогою гравців. Цього року організатори теж обіцяють здивувати технічними новинками. Ще до старту змагань Асоціація тенісу США оголосила, що над головним стадіоном планується змонтувати рухомий дах. Це зроблено для того, аби проведення головних поєдинків US Open не залежало від погодних умов, як, наприклад, це сталося під час минулорічного фіналу. Втім, у цьому американці виявилися не новаторами. Адже на головних аренах Відкритого чемпіонату Австралії та Вімблдону вже споруджено розсувні дахи, а над головним стадіоном «Ролан Ґаррос» планується звести такий найближчим часом.

Ще раніше організатори турніру оголосили про рекордну суму призового фонду. Якщо в минулому сезоні призовий фонд US Open становив 25,5 млн. дол., то вже цього року він збільшиться до 34,3 млн., а з урахуванням бонусних 2,6 мільйона загальна сума може сягнути цілих 37 мільйонів! Організатори заявляють, що це не межа, і обіцяють до 2017 року довести загальну суму до 50 мільйонів доларів.

Уперше в своїй кар’єрі титул чемпіона Відкритого чемпіонату США захищатиме британець Енді Маррей. Великі ставки на цей турнір у Рафаеля Надаля. Якщо іспанцеві вдасться перемогти на американських кортах, то він зможе повернути собі першу сходинку світового рейтингу. Звичайно, якщо чинний лідер світової кваліфікації Новак Джоковіч провалить ці змагання, у що важко повірити... За 6-й титул чемпіона US Open спробує посперечатися і Роджер Федерер.

У жінок не зіграють Марія Шарапова і чемпіонка Вімблдону Маріон Бартолі. Росіянка не змогла залікувати травму плеча, а француженка покинула великий теніс і коментуватиме змагання для «Євроспорту». Втім, цей турнір може подарувати шанувальникам тенісу 5-те протистояння сестер Вільямс на рідних кортах. Зараз між ними зберігається паритет 2:2, при цьому кожна з американок по разу перемагала у фіналі US Open.

Схожі новини