Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські шаблі – золоті

Андрій Демчук і Антон Дацко — чемпіони світу з фехтування у візках

У Будапешті, де завершився чемпіонат світу з фехтування у візках, українські майстри зброї з особливими потребами уперше святкували командну перемогу. Львів’яни Андрій Демчук та Антон Дацко разом з одеситом Вадимом Цедриком стали чемпіонами у турнірі шаблістів. Загалом представники “синьо-жовтої” збірної на п’єдестал пошани піднімалися шість разів (1-2-3). Чотири нагороди із цієї солідної колекції приїхали додому у валізах львів’ян.

Для української команди шаблістів цей чемпіонат став дебютним. Тому навіть після упевненої перемоги над збірною Малайзії (45:11) ніхто з суперників на “темних конячок” не зважав. Тим паче чинні на той час віце-чемпіони світу — команда Польщі, з якими жереб звів наших хлопців у півфіналі. Повівши у рахунку у першій половині зустрічі, поляки остаточно розслабилися, за що швидко поплатилися — 45:37. У цей самий час якимось дивом свій півфінал програли безумовні фаворити — багаторазові чемпіони світу французи. Тож у фіналі на підопічних Володимира Христика чекали не нащадки мушкетерів, а майстри східного фехтування — збірна Гонконгу. На початку зустрічі українці створили собі комфортну перевагу: на заключний двобій Андрій Демчук виходив, коли табло висвічувало 40:29 на нашу користь. Потрібно було лишень поставити “золоту” крапку, але пі-допічний Світлани Колеснікової та Віктора Нікуліна надовго розтягнув цю приємну справу. Лишень коли рахунок став критичним (44:43), львів’янин поспішив завершити двобій на користь України — 45:43.

У ранзі чинного дворазового чемпіона світу їхав до Будапешта Антон Дацко. Однак захистити свої титули вихованцю Світлани та Андрія Колеснікових не дозволила травма ліктя. У змаганні рапіристів (клас В) Антон доволі легко дійшов до фіналу, обеззброївши француза Аліма Ларьоша (15:7), італійця Марка Чіму (15:6) та білоруса Миколу Без’язикого (15:7). Але у поєдинку, де на кону стояло “золото”, Дацко поступився найбільш принциповому супернику — китайцю У Даоляну (15:12), якому рік тому він програв у фіналі Паралімпійських ігор. Ще одну срібну нагороду приміряла Наталія Морквич. Львів’янка вправно вибила з подальшої боротьби полячку Ренату Бурдон (15:12) та американку Катрін Баукамп (15:5). Однак у фіналі не зуміла пробити стіну піднебесного захисту: китаянці Бянь Жин вона програла 9:15. “Бронзою” у турнірі шаблістів класу А відзначився Андрій Демчук.

“У Будапешті наша команда виступила просто блискуче, — не приховує радості Андрій Демчук. — Маленька збірна, яка складається з дев’яти спорт-сменів, посіла четверте загальнокомандне місце (за команду Росії, як стала другою, виступало 24 фехтувальники). На жаль, наш успіх залишився непоміченим: жоден чиновник навіть не зателефонував, щоб привітати нас”.

Схожі новини