Передплата 2024 «Добра кухня»

Увірватися до десятки найкращих!

Саме така мета цього сезону в новоспеченої першої «ракетки» України — юної тенісистки Еліни Світоліної

18-річна українська тенісистка Еліна Світоліна вперше в своїй кар’єрі виграла турнір серії WTA international, що проходив у столиці Азербайджану. У фінальному поєдинку Еліна здолала досвідчену ізраїльтянку Шахар Пеєр. Українка перемогла у двох сетах — двічі по 6:4. Юна одеситка ще до перемоги у Баку стала наймолодшою тенісисткою в історії України, якій вдалося так високо піднятися в рейтингу.

Перед азербайджанським турніром спортсменка займала 72-гу позицію у світовій жіночій класифікації. Завдяки успіху на високому рівні вона злетіла на 49-ту сходинку, тим самим ставши першою ракеткою України. Крім цього, юна спортсменка поповнила свій гаманець 40 тисячами євро призових. Водночас тенісистка переписала історію не тільки українського, а й світового тенісу. Світоліна вперше протягом лише півтора року виступів у жіночому турі здобула перемогу на турнірі високого рівня. Востаннє це досягнення підкорялося угорці Тімеа Бабош в лютому-2012. Перед Баку Еліна ще зуміла дійти до півфіналу в австрійському Бад-Гаштайні. Разом із азербайджанським кубком ця звитяга принесла Світоліній 410 рейтингових очок і місце в п’ятдесятці найкращих тенісисток планети. 18-річна Еліна Світоліна вже мала у своєму активі 5 перемог на турнірах серії ITF. Також була перемога вже на турнірі WTA, але в категорії Челенджер, а от тепер українка здобула свій перший більш-менш серйозний трофей. Втім, цей успіх — радше не випадковість, а закономірне продовження юнацьких здобутків.

Свого часу Еліна Світоліна була першою ракеткою світу юніорського рейтингу, перемагала на юнацьких змаганнях «Ролан Гаррос» в 2010 році (у 15 років!), а через два роки грала у фіналі Вімблдону. Раніше Світоліна допомогла збірній України виграти чемпіонат Європи U-14 у 2009 році. Минулий сезон 18-річна харків’янка (зараз Еліна проживає в Харкові) розпочала на порозі третьої сотні. Вигравши кілька турнірів, у тому числі і свій перший WTA-титул, молода українка завоювала право зіграти в основній сітці Відкритого чемпіонату Австралії і, як і цього року, стала першою «ракеткою» України. Сезон 2013 року Світоліна розпочала із 112-ої сходинки і навіть думати не могла, що вдасться досягнути такого успіху. Втім, як то кажуть, апетит приходить під час їжі. «Останні два місяці я ставлю перед собою завищені цілі. Наприклад, зараз після вдалих турнірів прагну увірватися у десятку кращих тенісисток світу, але якщо завершу рік у першій тридцятці, буде теж чудово», — розповіла одеситка в інтерв’ю газеті «СЕ в Україні». Для таких успіхів важливою стає підтримка рідних людей. «У нас спортивна сім’я, тому не було питань, кожен підтримує одне одного. Брат займався професійно тенісом, він зараз тренер у Києві. Мама займалася карате, а тато — боротьбою», — зізнається Еліна.

Зараз Світоліна тренується під керівництвом Себастьєна Матьє, а в нинішньому сезоні вже досягала непоганих результатів на великому турнірі в Індіан-Велсі у США. Та й на Роллан Гаррос Світоліна виявилася єдиною серед українських тенісистів (включно з чоловіками), хто пройшов у друге коло змагань. На Вімблдоні Світоліна поступилася у першому ж раунді майбутній переможниці Маріон Бартолі. «На мою думку, за час нашої співпраці Еліна навчилася використовувати весь простір корту. Дуже радує те, що в Еліни покращилася подача. Але найголовніше — вона віднайшла свій темп, грає дуже активно і сміливо», — відзначає тренер Світоліної. Поряд із покращенням якості гри Еліна також демонструє непогану результативність у фіналах ITF. П’ять перемог із семи спроб — це зовсім непогана статистика. При цьому українка виграла чотири турніри поспіль, у яких доходила до вирішальної стадії. Минулого тижня Еліна Світоліна також взяла участь у Міжнародному професійному жіночому турнірі з тенісу VicСourt Cup» що проходив у Донецьку з 29 липня по 3 серпня. Українка, яка «посіяна» під першим номером, у Донецьку всіх своїх суперниць перемагала у двох раундах. Призовий фонд цього турніру лише 75 тисяч доларів. Втім, наступного сезону організатори VicCourt Cup обіцяють підвищення призового фонду до 100 тисяч доларів. На цьому турнірі Еліна Світоліна впевнено здобула свій черговий одиночний титул у кар’єрі.

Схожі новини