Передплата 2024 ВЗ

«Літаюча принцеса» йде в декрет

Російська стрибунка Олена Ісинбаєва хоче стати мамою, тому призупиняє виступи

Дворазова олімпійська чемпіонка зі стрибків з жердиною Олена Ісинбаєва, яку ще називають «літаюча принцеса» або «Бубка у спідниці», вирішила покинути професійний спорт. Росіянка заявила, що останнім змаганням для неї стане чемпіонат світу з легкої атлетики у Москві, який пройде 10-18 серпня. Минулого вівторка Ісинбаєва виграла чемпіонат Росії з результатом 4,75 м.

Після цього заявила, що призупинить професійні виступи — аби стати мамою.

Ісинбаєва довго присвячувала своє життя спорту, тепер захотіла присвятити себе родині. «Я завершу виступи, наплачусь, а потім зроблю красивий фільм про всі свої перемоги. Тому що я навіть не знаю, скільки саме в мене нагород, медалей і рекордів. Виграла-забула. Я навіть не усвідомлювала того, що я зробила. А я ж стільки років вигравала, і так часто в свої ударні роки, — по вісім світових рекордів у рік», — розповіла стрибунка агенції «РИА Новости».

Олена завжди хотіла піти зі спорту на піку своєї слави. Це могло статися ще минулого серпня в Лондоні, але не склалося. Ось і тепер, ідучи в декретну відпустку, Ісинбаєва обіцяє повернутись — на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро, щоб востаннє піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу і більше не оглядатись. «До 36 років я точно стрибати не буду. Я вже не раз говорила собі: досить! не хочу! втомилася!» — зізнається спортсменка. А потім знову було: якщо не я, то хто?». От і цього разу Олена хоче піти у «відпустку», вигравши на останок домашній чемпіонат світу. «Після чемпіонату світу я перерву свою кар’єру, щоб створити сім’ю, народити дитину, — каже Ісинбаєва. — Тому що вже роки, вже страшно — а раптом в майбутньому не вийде? А ще я вірю в оновлення організму, адже чимало дівчат народили і повернулись, — як ніби ковток свіжого повітря отримали, друге дихання в них відкрилося. Можливо, і в мене вийде, і я зможу завоювати свою третю золоту медаль в Ріо-де-Жанейро».

За свою спортивну кар’єру «літаюча принцеса» двічі завойовувала олімпійське «золото» (2004 року в Афінах та 2008 року в Пекіні). Натомість торік у Лондоні Ісинбаєва не змогла стати першою легкоатлеткою, якій вдавалося тричі перемагати на Олімпіаді. Через травму, після якої не вдалося повноцінно відновитися до старту Ігор, та через складні погодні умови під час самих змагань Олені довелося задовольнитися лише «бронзою» Лондона-2012... На рахунку легкоатлетки також дві перемоги на чемпіонаті світу, титул чемпіонки Європи та чотири перемоги на чемпіонатах світу в закритих приміщеннях.

За 15 років Ісинбаєва встигла «настрибати» 28 світових рекордів. За цим показником вона поступається лише нашому Сергієві Бубці, у якого 36 рекордів. Як і Бубка колись першим стрибнув за 6 метрів, так Ісинбаєва першою покорила 5-метрову висоту. Двічі, у 2007 та 2009 роках, російська легкоатлетка була нагороджена своєрідним спортивним «Оскарем» в номінації «Спортсменка року» — престижною премією, яку присуджує Всесвітня академія спортивної слави Laureus.

Під час змагань спортсменка напрацювала власну тактику поведінки. Перша висота в Ісинбаєвої — підготовча, друга — переможна, а третя — рекордна. Компанія, яка постачає спорт-сменці жердини, навіть зробила різнокольорову обмотку на її прохання. Для початкової висоти «літаюча принцеса» вибрала рожевий колір, для переможної — блакитний, а рекорди Ісинбаєва встановлює, тримаючись за золотисті смужки.