Передплата 2024 «Добра кухня»

Ювілейний старт «Великої петлі»

Розпочалися 100-ті щорічні багатоденні велоперегони «Тур де Франс»

Переможцем першого етапу «Тур де Франс» став німець Марсель Кіттель із команди -, який найкраще зорієнтувався у фінішному хаосі. Автобус австралійської команди застряг просто біля фінішу. Через це організатори навіть хотіли перенести фінішну лінію, але згодом таки вдалося витягнути автомобіль. Втім, не всі велогонщики змогли перебудувати свою тактику на фіналі етапу... Започаткована ще у далекому 1903 році як рекламний проект газети ‘ (сьогодні журнал ‘), велогонка сьогодні стала третьою найбільш значимою спортивною подією року.

За СВОЮ ВІКОВУ ІСТОРІЮ велоперегони «Тур де Франс» (неформальна назва «Велика петля») мали дві вимушені перерви. З 1915 по 1918 роки вонине проводилися у зв’язку з Першою світовою війною, з 1940 по 1946 роки — через Другу світову війну. Ще у середині 1950-х велогонка вийшла за межі Франції. З метою популяризації велоспорту етапи перегонів почали організовувати і в інших країнах. У різні роки змагання проводилися в Іспанії, Італії, Бельгії Швейцарії, Німеччині та Люксембурзі. 19 разів «Тур де Франс» стартував закордоном. У 1994 році навіть вирішили проїхатися через щойно відкритий тунель під протокою Ла-Манш.

За час гонки спортсмени встигають ознайомитися із різними місцевостями, адже потрібно долати і круті підйоми, і різкі спуски, і різні віражі. Протяжність траси щороку інша і може становити від 3000 до 4000 км. Найбільшою ж дистанція «Тур де Франс» була у 1926 році. Тоді велогонщики подолали 5745 км. Загальна з відстань, накручена велогонщиками з 1903 року, просто вражає. За попередні 99 заїздів спортсмени в сумі подолали 426 678 км. Це більше, аніж відстань від Землі до Місяця.

Призовий фонд цього турніру теж потроху набирає астрономічного характеру. В цьому році він складе 2 млн. 023 тис. 300 євро. Переможець велоперегонів отримає 450 тисяч євро, а переможець кожного з етапів — по 8 тисяч євро.

29 червня 198 велогонщиків, які представляють 34 країни світу і входять до складу 22 команд, стартували з корсиканського Порто-Веккіо. Вперше за всю історію «Тур де Франс» гонка розпочалася на Корсиці. Острів весь цей час залишався єдиним європейським регіоном Франції, де не проводились етапи «Великої петлі». Цього року організатори вирішили виправити цю несправедливість і запланували на Корсиці одразу три етапи, перший з яких став найдовшим — 213 км. Серед особливостей цьогорічної «Великої петлі» і те, що велогонка пройде лише на території Франції, а фінішуватимуть спортсмени в Парижі, вперше при штучному освітленні. До охорони змагань французька влада залучила 14 тисяч поліцейських, 47 з яких — мотоциклісти із Президентського полку.

Велогонка «Тур де Франс» включає 21 етап. Кожен етап триває один день. Час проходження гонщиком кожного з етапів підсумовується і становитьзагальний час гонки.Велогонщик, чий загальний час виявиться мінімальним,оголошується переможцем всього турніру. Можлива ситуація, коли спортсмен стає переможцем турніру, не вигравши жодного з його етапів, як це відбулося в 1990 році (тоді переможцем став американець Грег Лемонд). Найбільшим досягненням у «Тур де Франс» залишається рекорд американського велогонщика Ленса Армстронга, якому 7 разів підкорялася «Велика петля» (з 1998 по 2004 рр). Переможцями також оголошують тих гонщиків, які виграли хоча б один етап. У цій категорії тріумфаторів є і українці. У 2006 році Сергій Гончар двічі став переможцем на етапах з роздільним стартом. Того ж року Ярослав Попович виграв один із рівнинних етапів. Цей успіх залишається найбільшим досягненням українських велогонщиків на «Тур де Франс». Цьогоріч на «Великій петлі» наших співвітчизників не буде взагалі. На жаль, не зміг взяти участь в найпрестижнішій велобагатоденці один із найсильніших українських велогонщиків, член казахської команди «Астана» Андрій Гривко: тиждень тому він зламав зап’ястя й не зміг відновитися до старту.

«Тур де Франс» цікавий і тим, що на турнірі визначають найкращих і в окремих номінаціях: спринтер, гірський гонщик, молодий гонщик. Переможці цих номінацій отримують майки відповідних кольорів. Так велогонщик, що отримав найбільшу кількість очок в спринтерському заліку одягає зелену майку. Вже традиційно для останніх п’яти років на цей титул претендує американець Марк Кевендіш. Його найближчим конкурентом у швидкісному спурті буде минулорічний найкращий спринтер словак Петер Саган. Білу майку в червоний горох носить переможець в номінації «найкращий гірський гонщик». У цій категорії фаворитом можна назвати французького спортсмена Томаса Фоклера. Місцева публіка покладає на свого земляка особливі надії і недарма, адже минулого року Томас красувався в «гороховій» майці і в підсумку став 4-им. Білу майку носить найкращий молодий гонщик турніру, вік якого на момент проведення гонки не перевищує 25 років. Приміряти майку більше двох разів поки вдалося тільки велогонщику з Німеччини Яну Ульріху. Він одягавїї з 1996 по 1998 рік. У році український велогонщикЯрослав Попович теж став володарем білої майки «Тур де Франс». Чинним же переможцем у цій номінації є 24-річний американець Тіджей ван Ґардерен, який на минулорічному «Тур де Франс» став 5-им. За цей титул побореться і молодий колумбієць Наіро Кінтана, який відзначається винятковою наполегливістю на підйомах і в цьому сезоні демонструє дуже хорошу спортивну форму.

Також на кожному етапі «Тур де Франс» спеціальна комісія визначає найбільш «бойового» гонщика. Наступного дня після завершення етапу гонщикові, що переміг в цій номінації, вручають білий номер на червоному фоні замість чорного на білому. Головний критерій у визначенні переможця — тривале перебування у відриві від пелотону (гонщики, що рухаються щільною групою), спроби утримувати провідне положення якомога довше.

Найбажанішою ж на «Тур де Франс» є жовта майка лідера. Право одягнути її має лише той, хто перемагає за часом. Своє яскраве забарвлення майка отримала в спадок від газети L’Auto, що заснувала це змагання, — її сторінки були жовтого кольору. За всю історію велоперегонів «Великої петлі» лише 254 гонщики одягали її. В цьогорічному «Тур де Франс» за жовту майку посперечаються насамперед Крістофер Фрум та Альберто Контадор. Фрум проводить дуже сильно цей сезон, вигравши навесні«Тур Омана», «Тур Романдії», «Критеріум Дофіне» і «Критеріум Інтер--насьональ». Лишена «Тір-рено-Адріатіко» Фрум не зміг перемогти. 28-річний велогонщик може стати другим британцем, який отримає перемогу в генеральній класифікації «Тур де Франс». Минулого року амбітний Фрум виграв «срібло» «Великої петлі», поступившись лише своєму співвітчизникові Бредлі Віґґінсу. На жаль, минулорічний переможець «Тур де Франс» не зможе взяти участь у цьогорічних перегонах. Велогонщик травмував коліно ще на «Джиро ді Італія», після чого так і не зміг повноцінно відновитися до старту гонки у Франції. Тож для Фрума відкривається прямий шлях до французького п’єдесталу.

Завадити йому спробує насамперед Альберто Контадор. Іспанець повертається після дискваліфікації за вживання допінгу. У 2011 році в його крові знайшли заборонений кленбутерол. На початку 2012 року рішенням Спортивного арбітражного суду іспанця дискваліфікували на півроку і позбавили всіх титулів за період з 2010 року. Минулої осені велогонщик повернувся і ось тепер знову вступив у боротьбу за чергову перемогу на «Тур де Франс». Контадор, як ніхто із теперішніх учасників, знає, як перемагати на «Тур де Франс». За свою кар’єру він встиг тричі приміряти жовту майку. Втім, одну його перемогу у 2010 році анульовано. Весною Контадор виглядав дуже блідим на фоні Фрума. Але іспанець дуже добре вміє готуватися до відповідальних стартів. Тож цілком можливо, що на «Тур де Франс» він продемонструє свої найсильніші спортивні якості.

Проведенню ювілейного заїзду мало не завадив допінговий скандал. На початку січня легенда велоперегонів американець Ленс Армстронг в інтерв’ю відомій телеведучій Опрі Вінфрі зізнався, що вживав заборонені препарати під час своїх виступів на «Тур де Франс». Зважаючи на те, що останнім часом допінгові скандали у велоспорті спалахують надто часто, багато хто готовий був поставити хрест на «Тур де Франс». На щастя, цього не відбулося, а ювілейні 100-ті перегони розпочалися із ще більшим розмахом. Втім, все той ще Армстронг не побоявся додати ложку дьогтю. Перед самим стартом велоперегонів американський гонщик взагалі заявив, що у його часи перемогти на «Тур де Франс», не вживаючи заборонених препаратів, було неможливо. Армстронг каже, що гонка такого рівня вимагає від спортсмена великих затрат, насамперед кисню. На його думку, дуже важко зберігати високий темп змагань протягом тривалого часу. Тому спортсмени і змушені вдаватися до вживання стимулюючих препаратів.Це обурило директора «Тур де Франс» Крістіана Прюдомма: “Армстронґ каже, що тоді ніхто не міг виграти Тур без допінґу. Та, можливо, це просто намагання очиститися, сказавши, що інакше було неможливо”.

Цьогорічний «Тур де Франс» триватиме з 29 червня до 21 липня. За цей час велогонщики проїдуть 3360 км і матимуть лише два дні відпочинку. Ще із 1998 року за «Великою петлею» тягнеться шлейф допінгових скандалів. Нещодавно ще один переможець «Тур де Франс» німець Ян Улльріх зізнався, що теж вживав допінг. Більше того, велогонщик зазначив, що багато хто із його колег вживали заборонені препарати. Французький велогонщик Давід Монкутьє, який принципово ніколи не вдавався до використання заборонених препаратів, каже, що змоменту приходу еритропоетину у велоспорт в 1994-95 роках, будь-хто з тріумфаторів “Тур де Франс” міг шахраювати...

Схожі новини