Передплата 2024 «Добра кухня»

Смак суперника

Схоже, саме його хотів відчути Луїс Суарес, кусаючи за лікоть Броніслава Івановіча

Під час матчу 34-го туру англійської Прем’єр-ліги уругвайський нападник «Ліверпуля» Луїс Суарес несподівано вкусив за лікоть сербського захисника лондонського «Челсі» Броніслава Івановіча. Суддя цього епізоду не помітив. Однак витівка футболіста не залишилася поза увагою представників дисциплінарного комітету Футбольної асоціації. Луїс Суарес свою провину визнав і попросив вибачення у Броніслава Івановіча.

Першим на такі дії свого футболіста відреагував «Ліверпуль». У клубі запропонували покарати Суареса фінансово і позбавити його місячної зарплати. Уругваєць одразу ж попросив, щоб у такому випадку ці гроші перерахували у фонд допомоги сім’ям тих, хто постраждав у трагедії на ста­діоні «Хіллсборо» у 1989 році. Рішення ж Дисциплінарного комітету ФА виявилося більш суворим — 10 матчів дискваліфікації. Суарес пропустить кінець цього чемпіонату і початок наступного.

Тренер «Ліверпуля» Брендон Род­жерс відразу ж після матчу з «Челсі» висловив своє невдоволення неспортивними діями футболіста. Утім, така тривала дискваліфікація Суареса, на думку наставника, свідчить про упередження до футболіста. «Суарес став жертвою Футбольної асоціації, яка покарала особистість, а не сам вчинок», — вважає Роджерс. Наставник «Ліверпуля» каже, що такі випадки вже траплялися — і судді або їх не помічали, або ж футболістів карали не так жорстко.

Наставник «Манчестер Юнайтед» Алекс Ферґюсон теж вважає надмірним покарання для Суареса і каже, що Дисциплінарний комітет іноді може дія­ти підступно. Колись гравець «МЮ» Ерік Кантона не втримався і вдарив уболівальника. Представники Дисцип­лінарного комітету повідомили тренера, щоб клуб сам покарав футболіста. У «Манчестері» вирішили, що чотирьох місяців без футболу для Кантона буде дос­татньо. Тоді Дисциплінарний комітет несподівано вирішив додати до цього терміну ще п’ять місяців...

Вчинок Суареса вийшов за межі футболу. Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон різко засудив «кусючість» уругвайця. В ефірі ВВС Radio 5 він сказав, що цей вчинок заслуговує суворого покарання. У Кемерона 7-річний хлопчик, який теж займається футболом. Брендон Роджерс вважає, що саме виступ британського прем’єр-міністра вплинув на таке жорстке покарання уругвайського футболіста.

Луїс Суарес кусається на футбольному полі не вперше. 2010 року форвард захищав кольори амстердамського «Аякса». В одному з епізодів у матчі проти ПСВ Луїс теж несподівано вкусив за плече захисника ейндховенців Отмана Баккала. Суддя цього не помітив, і Суарес спокійно дограв до кінця. Сам постраждалий після матчу навіть не обурювався, а лише підсміювався з уругвайця. Але в «Аяксі» Суареса покарали ще до рішення спеціального органу. Тоді Суарес отримав сім матчів дискваліфікації.

В Англії уругвайця постійно супровод­жують скандали. Так, за расистські образи на адресу захисника «Манчестер Юнайтед» Патріса Евра Суарес змушений був пропустити вісім матчів. Сам футболіст каже, що це рішення було упередженим, — адже покарали його лише на основі слів француза, тоді як його виправдань ніхто навіть не захотів слухати. «За схожі висловлювання футболістів в Англії карали на чотири матчі, а Суареса — чомусь одразу на вісім», — стає на захист одноклубника Пепе Рейна. У першому колі цього сезону були розмови, що уругвайця потрібно дискваліфікувати, тому що, мовляв, він постійно «пірнає»... Хоча кому зі сучасних футболістів не дорікнеш у симуляції? Все це дало підстави Суаресові заявити про упереджене ставлення до себе в Англії. Адже за два сезони в «Ліверпулі» уругваєць пропустить у сумі 20 матчів.

Утім, цього разу футболіст разом із клубом вирішив не подавати апеляції на 10-матчеву дискваліфікацію. В офіційній заяві Суарес визнає свої дії неприпустимими і переконує, що цього разу покарання піде йому на користь. «Дуже хочеться зробити правильні висновки зі всіх неоднозначних ситуацій, в яких я опинявся за останні 2,5 року», — каже футболіст.

Цього року Суарес міг стати найкращим бомбардиром чемпіонату. На його рахунку 23 забиті голи. Лише на один влучний постріл більше у Ван Персі. Але замість спортивних досягнень Суарес буде змушений покращувати свій психологічний стан. Футболіст вже звернувся по допомогу до психологів. Нещодавно про це заявив президент Федерації футболу Уругваю Себастьян Бауса. За його словами, Суарес зателефонував йому і попросив «врятувати його кар’єру». Тим часом голова Асоціації професійних футболістів Гордон Тейлор запропонував уругвайському нападникові пройти курси з управління гнівом. «Всім відомо, що Суарес — відмінний футболіст. Тому неприємно спостерігати за тим, як він раз за разом підводить сам себе», — каже Тейлор.

Майк Тайсон

Скандальний вчинок уругвайського футболіста зацікавив, мабуть, найбільш відомого «кусючого» спортсмена сучасності — боксера Майка Тайсона. «Залізний Майк» вважає, що Суарес — «цікавий хлопець». Колишній боксер не сумнівається, що футболістові вдасться залагодити конфлікт з Івановічем, адже Тайсон сам колись зміг помиритися з Евандером Голіфілдом. Нагадаємо, 28 червня 1997 року в матчі-реванші Тайсон відкусив шматок вуха свого суперника. Це відбулося в третьому раунді, коли «залізний Майк» вже програвав. У розбурханому натовпі представників команд боксерів таки вдалося знайти відкушений шматок вуха. Пізніше його пришили назад... За цей вчинок Тайсона оштрафували на три мільйони доларів і забрали боксерську ліцензію, яку, втім, через рік повернули. Сам спортсмен пізніше зізнався, що був під дією наркотиків, і тому в той момент взагалі мало розумів, що відбувалося. «Найголовніше — це прощення, і я його пробачив», — каже Голіфілд через 12 років після того бою.

Джермейн Дефо

10-матчеву дискваліфікацію тренер «Ліверпуля» Роджерс недарма називає упередженою щодо Суареса. Як приклад покарання за укус суперника він нагадує про випадок із Джермейном Дефо. 2006 року в матчі «Тотенгем» — «Вест Гем» футболіст вирішив показати зуби... Йшов перший тайм, і гравець команди суперників Хав’єр Маскерано у кількох епізодах дуже грубо зіграв проти нападника. Дефо не витримав і після чергового брудного підкату на колінах підповз ззаду до лежачого Маскерано і вкусив його за плече. Суддя покарав обох гравців жовтими картками. Після матчу Маскерано запевняв, що він не симулював, йому справді було боляче. Тодішній тренер «Тотенгема» Мартін Йол виправдовував свого підопічного, мовляв, Дефо не кусав по-справжньому, а лише прикусив у комічному стилі...

Сашила Камара

Укуси трапляються не лише у футболі. Іноді такий зухвалий вчинок може стати додатковим аргументом у боротьбі, тим більше у вільній. У півфінальному поєдинку Олімпіади-2012 у ваговій категорії до 66 кг індійський борець Сашила Камара довго шукав виграшний прийом, і нарешті додумався. Скориставшись неуважністю суддів, він вкусив свого суперника казаха Акжурека за вухо. Тренери-секунданти біля ніг спортсменів — і цього не побачили. Тому не просигналізували про заборонений прийом. Після поєдинку подавати протест було пізно. Хитрий план індійця спрацював. Його не викрили, Камара переміг і вийшов у фінал. Повторити свій «прийом» більше не намагався, але «срібло» Олімпіади варте укусу.

Ґальярдо та Шейк

Інколи спортсмени дивним чином реагують не лише на невдачі, а й на успіхи. У 2001 році «Севілья» приймала вдома «Вальядолід». Господарі вели в рахунку 3:0. І от Хосе Антоніо Реєс забиває 4-ий. Партнери біжать привітати його із взяттям воріт. Щасливий Реєс падає на газон. У цей момент Франціско Ґальярдо з якогось дива падає біля нього і кусає його за живіт. Спочатку цього ніхто й не помітив. Тільки пізніше, коли транслювали відеоповтори того матчу, зауважили цікаву форму радості Ґальярдо.

У минулорічному фіналі Кубка Лібертадорес зустрічалися «Бока Хуніорс» та «Корінтіанс». За хвилину до закінчення матчу «Корінтіанс» вигравали 2:0. Дуб­лем відзначився Емерсон Шейк. Ніякої особливої емоційності, переконлива перемога. Але автор дубля ні сіло ні впало на останніх хвилинах вкусив за палець одного з аргентинських захисників. Суддя цього епізоду не побачив. Емерсон Шейк дограв матч до кінця, а «Корінтіанс» завоювали трофей.

Нікіта Селюков

Під укуси можуть потрапити не лише спортсмени, а й судді. Хокеїсти російського клубу «Вітязь» відомі своїми бійцівськими навичками, які часто демонструють на суперниках. А коли «вітязеві» хтось намагається завадити у цьому, то хокеїст не цурається і вкусити! У листопаді 2009 року гравець молодіжної команди «Русские Витязи» Нікіта Селюков вирішив довести, що йому і суддя не перешкода. У матчі проти команди «Крилья Совєтов» хо­кеїст кілька разів кусав за руку лайнсмена, який намагався припинити бійку на ковзанці...

Схожі новини