Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Золотий розчерк українських клинків

Яна Шемякіна та Ольга Харлан – переможниці турнірів Гран-прі

Українські майстрині клинка двічі розписалися золотом на доріжках турнірів Гран-прі. У неділю свідком тріумфу шпажистки Яни Шемякіної стали трибуни Будапешта,

а день перед тим орлеанські прихильники фехтування оплесками вітали Ольгу Харлан, яка перемогла в турнірі шаблісток. Після цього блискучого виступу українки очолили світові рейтинги у своїх дисциплінах фехтування.

Усі поціновувачі таланту Яни Шемякіної знають, що понад усе вона полюбляє «валідольні» перемоги, коли від поразки її відділяє лише один укол. Цей Гран-прі Будапешта не став винятком. У старшого тренера жіночої шпажної збірної України і особистого наставника Яни Андрія Орликовського цими днями ще трішечки додалося сивини... В 1/8 фіналу проти росіянки Тетяни Андрюшиної львів’янка вкотре вийшла переможницею у боротьбі нервів (15:14). Суперечка за місце у півфіналі з француженкою Ріулією Різзі також була передінфарктною... У подальшому Яна вирішила пошкодувати нерви тренера та подруг по команді: у ще однієї представниці французької збірної Жозефін Кокін Шемякіна виграла впевнено — 15:10. Без надриву пройшов і фінальний поєдинок, в якому стара-добра знайома Яни, Анна Сівкова з Росії, не змогла втекти від львівських контратак — 15:11.

Серед майже 130 учасниць угорського турніру до 32 найкращих потрапили ще дві львів’янки: Ксенія Пантелєєва та Анфіса Почкалова зупинилися на 26-му та 27-му місцях відповідно.

Орлеанською дівою відтепер сміливо можна називати Ольгу Харлан. Останні два роки історичне французьке місто не було привітним до миколаївської шаблістки — Ольга залишалася поза вісімкою найкращих. Але, налаштувавшись на позитив, підопічна Артема Скорохода і сама не помітила, як вибила з турнірної боротьби італійку Катеріну Наварію (15:4), француженку Белін Булай (15:10) та іспанку Араселі Наварро (15:8). На жаль, уже в чвертьфіналі турнірна сітка звела на одній доріжці двох близьких подруг — Ольгу Харлан і Ольгу Жовнір. Представниця нетішинської школи фехтування за останні півроку відчутно додала, однак конкурувати зі своєю тезкою — бронзовою призеркою Олімпіади-2012 — поки що не наважується — 9:15. Оля Жовнір, яка минулого року в Орлеані уперше піднялася на подіум в індивідуальному турнірі, цього разу стала сьомою. Але довго не сумувала, а відчайдушним криком підтримувала Харлан у протистояннях з досвідченою полячкою Александрою Сохою (15:11) та росіянкою Діною Галіакбаровою (15:4).

Ольгу Харлан тепер можна називати Орлеанською дівою.

Після перемоги в Будапешті

Яна Шемякіна аж світилася від щастя.