Передплата 2024 ВЗ

На призових позиціях – дівочий десант

На міжнародному турнірі у Харкові львівські борчині здобули чотири золоті, срібну і бронзову нагороди

На Міжнародному турнірі пам’яті заслуженого тренера України Леоніда Дуная, який приймав харківський спорткомплекс «Політехнік», зійшлися на килимі представники усіх трьох видів спортивної боротьби. Але якщо у сутичках борців-«вільників» та «класиків» львівські кадети виконували лише роль статистів, не наважившись зазіхнути на п’єдестал пошани, то дівчата, уже за звичкою, звалили тягар лідерства на свої тендітні плечі. Як підсумок, до львівської скарбнички борчині поклали чотири золоті, срібну та бронзову медалі.

Для ОКСАНИ ЛІВАЧ (до 38 кг) кожен турнір — це додаткова відповідальність. Молодша сестра чинної володарки Кубка України і багаторазової призерки престижних міжнародних турнірів Марії Лівач понад усе прагне збагатити сімейну колекцію нагород. Легко розібравшись з опонентками, — житомирці Марії Трохимчук (6:0, 6:0) та Наталії Неізмайловій з Маріуполя (6:0, 5:0) львівська «динамівка» не віддала жодного бала — Оксана привезла додому «золото». Рішуче подругу по команді підтримала Ольга Загайська (до 40 кг). У півфіналі вихованка Олександра Раковскього віддала перший період Владі Шукшиній з Кривого Рогу (1:2). Однак швидко оговталася і завершила цю непросту сутичку на свою користь (2:0, 3:1). З мінімальною перевагою на користь львів’янки завершився і фінал проти броварчанки Катерини Струтковської (1:0, 1:0).

У категорії до 49 кг фавориткою вважалася підопічна Олега Сазонова Мар’яна Колос («Динамо»), в активі якої є медаль першості світу. Можливо, титули львів’янки налякали суперниць: жодна з них не зуміла нав’язати свою боротьбу учениці Львівського училища фізичної культури. У фіналі Колос легко перемогла Дарію Бобрулько з Маріуполя (2:0, 3:0). Відразу дві представниці Львівщини диктували моду у вазі до 56 кг. У фіналі зустрілися Соломія Вольська, яка опановує борцівську науку у Соснівці під керівництвом Андрія Кушніра, та львівська підопічна Олега Сазонова Ангеліна Лисак (обидві — «Спартак»). Успішнішою того дня виявилася Вольська. Завершивши перший період 4:0, у другому Соломія, аби не відкладати перемогу у довгий ящик, поклала свою землячку на туше. Прагненням перемоги вирізняється і Христина Береза (до 60 кг). Однак, невдало провівши півфінальну сутичку проти донеччани Ганни Завгородньої, львів’янка змушена була задовольнитися «бронзою».

Поки молодь у Харкові проходила оглядини до травневої першості Європи, дорослі змагалися у Красноярську на турнірі серії Golden Grand Prix FILA «Іван Яригін-2013». Єдиною з українок, кому вдалося втрутитися у медальні розбірки, стала львів’янка Юлія Благіня (до 51). У стартовій сутичці обігравши господиню килима Наталію Малишеву (6:1, 1:3, 1:0), учениця Олега Сазонова раптово спіткнулася об ще одну росіянку Катерину Краснову (1:0, 0:1, 0:1). У подальшому Краснова стала учасницею фіналу і володаркою «срібла», а Благіня занурилася у боротьбу у «бронзовій» сітці. Здолавши опір росіянки Вікторії Казагашевої (4:1, 2:0) та сенегалки Есабель Самбу (1:0, 2:2), львів’янка забронювала за собою місце на третій сходинці п’єдесталу пошани. «Цей турнір був другим етапом відбору на чемпіонат Європи, — пояснив тренер Юлії Олег Сазонов. — У 2011-му Юля стала чемпіонкою Європи, а рік по тому не змогла відібратися у команду. Це дуже її засмутило, але, на щастя, не вибило з колії. Цього сезону вона не шкодувала себе на тренуваннях і, як наслідок, виграла Кубок України, а ось тепер здобула медаль на красноярському турнірі. Якщо вона так же добре боротиметься на Гран-прі Києва, їй знову довірять представляти Україну на континентальній першості. Спортсмен, який хоч раз стояв на вершині подіуму змагань такого рівня, зробить усе, щоб знову повернутися туди».