Передплата 2024 ВЗ

Трансфер Вілліана – один з найгучніших у Європі

А «Дніпро» підписав Дугласа

Перехід півзахисника донецького «Шахтаря» Вілліана у махачкалинський «Анжі» обійшовся дагестанському клубові у рекордний для українського футболу трансфер вартістю 35 мільйонів євро. Сам «Шахтар» в Іспанії став переможцем Кубка Сонця, здолавши у фіналі польський «Відзев» — 2:1.

Бразилець Вілліан (на фото), перейшовши восени 2007 році з «Корінтіанса» до «Шахтаря», відіграв за донецький клуб у різних змаганнях 221 матч, забив 37 голів. Російський «Анжі» обійшов у гонці за 24-річним бразильцем лондонський «Челсі», «Манчестер Сіті» і «Тоттенхем». Наставник гірників Мірча Луческу, коментуючи цей перехід, зауважив: «Вілліан вибрав гроші. Мені шкода, але це його право». Цієї зими у Європі, за даними transfermarkt.de, більший трансфер зафіксовано лише після переходу бразильця Лукаса Моура із «Сан-Паулу» до французького «ПСЖ» — 40 мільйонів євро.

Змінивши помаранчево-чорну футболку «Шахтаря» на жовту «Анжі», Вілліан зазначив: «Тепер у моєму житті настає нова епоха. Я щасливий опинитися в «Анжі». Це клуб із серйозною інфраструктурою і великими завданнями. Сильна команда на чолі з одним із кращих тренерів світу. Щиро радий стати футболістом дагестанської команди».

«Анжі» очолює голландець Гус Хіддінк, а у тренерському штабі працює Андрій Гордєєв, який два роки тому працював у донецькому «Металурзі». Серед гравців «Анжі» Вілілан добре знайомий з Андрієм Єщенком, який свого часу виступав в українських клубах «Динамо», «Дніпро» та «Арсенал».

В «Анжі» Вілліан минулої суботи вже встиг дебютувати під десятим номером, вийшовши на заміну у контрольному матчі проти київського «Динамо», який завершився бойовою нічиєю 2:2. У киян голи забивали Кранчар та Мехмеді, у дагестанців — Жирков та Буссуфа.

Остаточно стало відомо, що «Динамо» покинули двоє африканців. 31-річний марокканець Бадр Каддурі на правах вільного агента залишив столичний клуб, за який у чемпіонатах провів 123 гри (4голи). А 28-річний нігерієць Айїла Юссуф до літа на правах оренди виступатиме за турецький «Ордуспор».

«Шахтар» у рамках Кубка Сонця у всіх чотирьох матчах лише перемагав, цього разу у вирішальному матчі — польський «Відзев». Рахунок відкрив Мхітарян, його почин підтримав Едуардо. І лише у заключні хвилини матчу поляки зусиллями Павловскі скоротили відрив до мінімуму — 2:1.

Відбулися кадрові зміни і у складі «Дніпра», ряди якого поповнив 22-річний бразильський захисник Дуглас Сілва Баселар. Дуглас перебрався до клубу з Дніпропетровська з бразильського «Васку да Гама», підписавши контракт з українським клубом на п’ять років. Натомість ганського легіонера «Дніпра» Самуеля Інкума віддали в оренду до 30 червня французькому клубову «Бастія». І це не дивно, бо у цьому сезоні 23-річний Інкум лише раз виходив на заміну у кубковому матчі команди Хуанде Рамоса.

«Металіст» Мирона Маркевича теж в рамках підготовки до матчів Ліги Європи під час зборів переміг московський ЦСКА — 4:2. Знову відзначився Жажа, а також Марлос, Папа Гуйє і Фініньо.

Явний аутсайдер Прем’єр-ліги — запорізький «Металург» поповнився двома новачками. Це 23-річний півзахисник Володимир Коробка, який у чемпіонаті у складі «Таврії» провів 15 ігор (2 голи), підписав з клубом річний контракт. На правах оренди до кінця сезону виступатиме у Запоріжжі і македонський нападник «Севастополя» 26-річний Бесарт Ібраїмі, який у цьому сезоні у першій лізі провів за команду Олега Кононова 11 ігор (1 гол), а загалом у Прем’єр-лізі відіграв 13 ігор (3 м’ячі). На перегляді у «Ворсклі» перебуває 26-річний екс-півзахисник ФК «Львів» Владислав Лупашко (73 гри у лізі — 1 гол), який останнім часом виступав за «Оболонь».

Тим часом працевлаштувався і вихованець львівського футболу 35-річний Володимир Мазяр, який вирішив розпочати свою тренерську діяльність у «Сталі» з Дніпродзержинська. Свого часу Мазяр у Прем’єр-лізі захищав кольори «Ворскли», «Дніпра», «Поліграфтехніки», «Кривбасу», «Таврії» і «Закарпаття» — загалом 85 ігор (16 голів). Вболівальники «Сталі» пам’ятають Мазяра як гравця їхнього клубу, за який він провів 36 ігор (5 голів).