Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вище, вище і ще вище!

«Меморіал Олексія Дем’янюка» відкриє для стрибунів у висоту новий сезон

У суботу, 19 січня, у легкоатлетичному манежі Львівського університету фізичної культури стрибуни у висоту з України, Росії, Білорусі та Словаччини відкриють новий змагальний сезон. ХІІІ турнір пам’яті Олексія Дем’янюка обіцяє бути таким же затишним та домашнім, і водночас безкомпромісним у змагальній боротьбі, як і в попередні роки.

«З Олексієм Дем’янюком ми з дитинства були близькими друзями: виросли фактично на одній вулиці містечка Баранівки, що на Житомирщині, — розповів організатор турніру Валерій Лебедюк. — Разом поїхали і до Львова — здобувати освіту. Олексій вступив до Львівського політехнічного інституту, а я, на рік молодший за нього, пішов до спортінтернату, а згодом продовжив навчання в інституті фізкультури. У Львові в спортивну секцію пішли до одного тренера — Миколи Мальчука. З часом Олексій став майстром спорту міжнародного класу, учасником Олімпіади-80 у Москві та Ігор «Дружба-84». А мені самому захотілося підготувати чемпіона. І я став тренером».

На львівський турнір прийшло багато заявок-прохань на участь з різних країн. Запросити всіх охочих не дозволяє регламент турніру. Тож перед львівською публікою покажуть себе найкращі — досвідчені чемпіони та перспективна молодь, якій фахівці пророкують зіркове майбутнє. У чоловіків за головний приз побореться чемпіон Європи-2010 Олександр Шустов, який уже долав гросмейстерську висоту 2,36 м. Про перемогу мріють і чемпіон світу-2005 Юрій Кримаренко, чемпіон Європи-2011 серед молоді росіянин Нікіта Аніщенков та призер І Юнацьких Олімпійських ігор Віктор Черниш.

На жаль, на турнірі пам’яті батька не стрибатиме Дмит-ро Дем’янюк. «У Дмитра були проблеми з ахіллом, повноцінно не функціонувала стопа, — пояснив наставник Дмитра Валерій Лебедюк. — В олімпійський рік на повну силу він відпрацював лише один старт. Після Ігор нам не залишалося нічого іншого, як піти на оперативне втручання. Дмитро уже пройшов курс реабілітації і готується до зимового сезону — чемпіонату країни, а згодом і континенту».

У жінок юна і наполеглива Оксана Окунева, яка протягом минулого сезону поклала на свої плечі тягар лідера збірної команди України, спробує повернути собі чемпіонський титул, який торік на диво усім завоювала рудоволоса грація Тамара Бірюк. Постійною учасницею жіночого Гран-прі стане і Вікторія Добринська, в якої у Львові є невеличка власна група підтримки. За боротьбою на Меморіалі Дем’янюка спостерігатимуть новообраний президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул, старший тренер з легкоатлетичного багатоборства Михайло Медведь, наставник збірної зі стрибків у висоту В’ячеслав Тиртишник.