Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У рік Змії «Карпатам» «стукне» 50!

Попередні ж «зміїні» роки складалися для львівського клубу по-різному...

2013-й рік за східним календарем — рік Змії. Для львівських “Карпат” він ювілейний: 18 січня з часу створення цієї футбольної команди виповниться 50 років. А чим же запам’яталися попередні чотири «зміїні» роки в історії “зелено-білих”?

На ПОЧАТКУ 1965 року «Карпатам», які третій рік поспіль виступали у другій групі класу А (аналог нинішньої першої ліги) було представлено нового головного тренера — Миколу Дементьєва. Під кінець напруженого чемпіонату-65 (46 матчів) «Карпати», програвши перехідні ігри землякам-армійцям, мали понизитися у класі. Але допомогла чергова реорганізація союзних змагань, і наступного року Львів у класі А представляли і «Карпати», і СКА.

Після своїх найуспішніших виступів у радянських чемпіонатах у сезоні-1976 “Карпати” за підсумками «зміїного» 1977-го несподівано вилетіли у першу лігу. Підопічним Ернеста Юста забракло лише очка, аби наздогнати чотирьох конкурентів на місце у вищій лізі — московський ЦСКА, бакинський «Нефтчі», дніпропетровський «Дніпро» та єреванський «Арарат».

Наступного «зміїного» року, 1989-го, вболівальники чекали з особливим нетерпінням, адже після семирічної перерви було відроджено команду «Карпати». Головним тренером став Борис Рассихін, начальником команди — Ігор Кульчицький. «Карпати» виступили успішно, третє місце в одній із зон другої союзної ліги. У всіх 42 матчах тоді відіграли лише троє карпатівців — Степан Юрчишин, Роман Лаба та Василь Леськів.

Бурхливим на події став для «Карпат» і 2001 рік. Тоді у у чемпіонаті України брали участь 14 команд. «Карпати» весняну частину сезону-2000/2001 завершили на 10-му місці. Влітку 2001 року відбулася зміна у керівництві клубу. Саме тоді почесним президентом львівського клубу став Петро Димінський, на той час голова Спостережної ради НПК «Галичина» — нового генерального спонсора “зелено-білих”. Тоді ж головним тренером “Карпат” став Мирон Маркевич. За підсумками першої частини сезону «зелено-білі» посіли третє місце, з відривом від донецького «Металурга» у два очки.

У «зміїному» 2013 році з додатковою мотивацією виходитимуть на поле гравці «Карпат», які народилися у рік Змії, — Муртаз Даушвілі, Ярослав Мартинюк та Олександр Касьян.

Схожі новини