Передплата 2024 «Добрий господар»

Помолився і... став чемпіоном

Рясу він змінює на спортивне трико, церковні книги – на гантелі і штангу, а на шиї у нього – то священницький хрест, то медалі.

Для своїх прихожан настоятель храму у Червоноармійському (на Одещині) Віктор Кочмар — батюшка. Для шанувальників пауерліфтингу — багаторазовий чемпіон і світовий рекордсмен. Колекція спортивних нагород священика-богатиря поповнилася черговою медаллю найвищої проби.

Дізнавшись, що батюшка отримав путівку на світовий чемпіонат з пауерліфтингу у Лас-Вегасі, багато хто діймав отця запитанням: чи личить, мовляв, священику їхати у «столицю гріха». На що той відповідав: «Їду ж не у казино грати, а на змаганнях виступати».

«Гріховний» Лас-Вегас батюшку-важкоатлета «озолотив»: Віктор Кочмар виборов головну нагороду у віковій категорії «за 40», підкоривши у жимі лежачи 220-кілограмову штангу. Але це — не найвище досягнення священика-спортсмена. Особистий рекорд (він же — і світовий) Віктора Кочмара — 250 кілограмів.

Залізо 42-річний рекордсмен тягає вже понад 20 років (пауерліфтингом захопився ще у студентські роки). Але на змаганнях почав виступати лише три роки тому. Причому на перший у своїй спортивній кар’єрі турнір батюшка потрапив випадково. Приїхавши у справах до Ізмаїла, побачив афішу і вирішив спробувати свої сили в обласних любительських змаганнях з пауерліфтингу. Почувши прохання батюшки, організатори чемпіонату здивувалися, але заявку прийняли. Ще більшим було їхнє здивування, коли священик одним махом обійшов усіх суперників, з легкістю піднявши 190-кілограмову штангу. Після такого тріумфу Вік-тора Кочмара почали запрошувати спочатку на всеукраїнські чемпіонати, а потім — і на європейські та світові змагання.

Перед виходом до снаряда батюшка-богатир обов’язково читає «Отче наш». Буває, що за кулісами змагань до нього підходять суперники і просять благословити.

Крім спортивних успіхів, є у біографії незвичного священика ще одна цікава сторінка. До вступу у духовну семінарію Віктор Кочмар працював у міліції, звідки звільнився у званні прапорщика. Зрозумів, каже, що погони — не його покликання.