Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кубок Європейських націй приїде в Україну

Вітчизняні борчині – найсильніші на континенті.

Перші нагороди Кубка Європейських націй зі спортивної боротьби розіграли жінки. У Москві наші дівчата вкотре підтвердили, що на континенті рівних їм немає: «золото» цього престижного командного турніру поїхало до України.

Жеребкування звело у гру­­пі В Польщу, Румунію та Україну, а в групі А наказало виявити найсильнішу збірну серед команд Росії, Швеції та Азербайджану, який впустили в європейську спортивну «географію». Від присутності на московських килимах завжди готових до боротьби азербайджанок турнір лише виграв.

Без зайвих клопотів перемігши в групі своїх опоненток, у фіналі українки готувалися до боротьби зовсім іншої якості, адже лідер групи А — збірна Азербайджану — знає всі переваги та недоліки кожної з наших борчинь. Тому годі було сподіватися перемогти цих суперниць малою кров’ю. Це продемонструвала уже перша фінальні сутичка: Наталія Пулковська (до 48 кг) не встояла перед Патімат Багомедовою — 0:1, 0:1.

Виправляти помилку подруги по команді кинулися львів’янки: Юлія Благиня (до 51 кг) записала мінімальну перемогу над Анжелою Дороган (1:0, 1:0), а Ірина Гусяк (до 55 кг) розчарувала Ярину Дубровську (1:0, 2:0). Далі представниця івано-франківської школи боротьби Ірина Харів (до 59 кг) зуміла утриматись попереду екс-львів’янки Ірини Нетреби — 1:0, 4:3.

Чемпіонка світу-2011 у категорії до 59 кг Ганна Василенко у Москві вирішила випробувати свої сили в олімпійській вазі — до 63 кг, однак перемогти свою азербайджанську тезку Бєляєву так і не наважилася — 0:1, 1:3. Молода, амбітна і доволі титулована Аліна Махиня (до 67 кг), повернувшись на килим після народження дитини, продовжила серію перемог під фірмовим у світі боротьби прізвищем Стадник. У російській столиці донеччанка поклала на туше Наталію Паламарчук. Українську справу перемогою завершила і Катерина Бурмістрова (до 72 кг). Коли табло зафіксувало 1:1, сумчанка, відкинувши усі правила етикету, поклала лопатками на килим Діну Іванову. А за хвилину кинулася в обійми подруг по команді і тренерів: обігравши Азербайджан з рахунком 5:2, Україна стала володаркою Кубка Європейських націй.

Схожі новини