Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Науковці вперше у світі створили повну карту нейронних звʼязків головного мозку тварини

  • 05.10.2024, 22:00
  • 186

Карту зробили на основі мозку фруктової мухи — дрозофіли

MRC/Nature
MRC/Nature

Цією картою можна мандрувати, як у Google Maps — вона допоможе вивчати людський мозок.

Тепер вчені, які досліджують мозок мухи, вперше визначили розташування, форму та зʼєднання кожної окремої із його 130 000 клітин і 50 мільйонів зʼєднань. Це найдетальніший аналіз мозку дорослої тварини, який коли-небудь робили. Він допоможе зрозуміти й мозок людини — його звʼязки і те, як сигнали проходять через систему, яка дозволяє обробляти інформацію, щоб розпізнати обличчя, щоб чути голоси й перетворювати почуте на електричні сигнали.

Схему розробили, розрізавши мозок мухи за допомогою мікроскопічної тертки для сиру, сфотографувавши кожну з 7 тисяч скибочок. Потім знімки зводили. Опісля вчені використали штучний інтелект, щоб витягнути форми та звʼязки всіх нейронів.

Та, оскільки штучний інтелект не спрацював ідеально, дослідникам довелося виправити понад три мільйони помилок вручну. Проте це була лише половина роботи — карта не мала сенсу без пояснень звʼязків нейронів.

У журналі Nature учені опублікували зображення карти нейронних звʼязків головного мозку тварини. Дослідники змогли ідентифікувати окремі схеми для багатьох окремих функцій і показати, як вони зʼєднані. Наприклад, нейрони, повʼязані з рухом, розташовані в основі мозку, тоді як нейрони, що обробляють побачене, розташовані збоку.

«Це допоможе дослідникам, які намагаються краще зрозуміти, як працює здоровий мозок. У майбутньому ми сподіваємося, що можна буде порівняти, що відбувається, коли в нашому мозку щось іде не так» — заявила одна з керівниць проєкту з Принстонського університету доктор Мала Мурті.

Дослідники за допомогою новоствореної карти вже пояснили, чому людям так складно вбити муху. Схеми зору мух визначають, звідки загроза, і передають сигнал ніжкам. Тому мухи стрибають убік від загрози буквально ще до того, як встигнуть подумати.

Схожі новини