Передплата 2024 ВЗ

За кошти благодійника у Британії відновлять будинок доньки Шекспіра

  • 07.09.2024, 22:00
  • 176

1 мільйон фунтів на реставрацію надав шанувальник творчості митця

Холлс-Крофт. Фото The Guardian
Холлс-Крофт. Фото The Guardian

На рахунок благодійної організації, яка доглядає історичні пам’ятки Шекспіра, надійшла найбільша за 177 років пожертва.

1 мільйон фунтів організації переказав американський драматург Кен Людвіг, який захоплюється творчістю Шекспіра.

Тепер благодійна організація Shakespeare Birthplace Trust відреставрує Холлс-Крофт — будинок доньки Шекспіра Сюзанни та її чоловіка-лікаря Джона Холла. Людвіга зазначив, що після цієї пожертви він відчуває «особистий звʼязок з Шекспіром».

«Шекспір ​​став центром мого життя. Я написав книгу про Шекспіра і написав три п'єси, в яких він так чи інакше фігурує. Потім у кожній п'єсі, яку я написав, завжди є якась цитата з Шекспіра. Це стало моїм підписом», — розповів меценат.

Холлс-Крофт, ймовірно, збудували у 1613 році. Він є одним із останніх завершених зразків архітектури яковіанської епохи — періоду англійської та шотландської історії під час правління короля Шотландії Якова VI (1567—1625), який у 1603 році також успадкував і корону Англії як Яків I.

«Це один із найунікальніших прикладів життя середнього класу XVII століття в країні. У ньому представлений неймовірний асортимент меблів XVII століття, який поступається лише Музею Вікторії та Альберта (музей декоративно-ужиткового мистецтва у Лондоні)», — зазначила директорка організації Шарлотта Скотт.

Разом із помешканням доньки Шекспіра благодійна організація також опікується чотирма іншими історичними будинками родини Шекспірів: Shakespeare’s Birthplace — будинок, де Вільям Шекспір народився ​​і проживав у дитинстві, Shakespeareʼs New Place — останній будинок Вільяма Шекспіра, у якому він помер у 1616 році, котеджем Енн Гетевей, у якому зростала його дружина, та фермою Мері Арден, де жила мати поета.

Схожі новини