Передплата 2024 ВЗ

В Запоріжжі на березі Дніпра чоловік знайшов рештки мамонта

  • 16.08.2024, 10:56
  • 419

У Запоріжжі місцевий житель знайшов на березі Дніпра кістки мамонта. У місцевому музеї кажуть, що вони належать рідкісному для Запоріжжя виду мамонтів — мамуту найвеличнішому

Фото: Суспільне. Запоріжжя
Фото: Суспільне. Запоріжжя

Про це повідомляє «Суспільне. Запоріжжя».

Дві великі кістки три тижні тому знайшов Костянтин Неліпа, який рибалив на березі Дніпра. За словами чоловіка, він сфотографував знахідку на телефон, але не став забирати, вирішивши спершу порадитись зі спеціалістом.

У соцмережах Костянтин розшукав керівника відділу охорони пам’яток історії, археології та природи Національного заповідника «Хортиця» Михайла Муленка та показав йому місце, де лежали рештки.

За словами Костянтина, на місці Михайло виявив третю кістку. Чоловік також зауважив, що одну знайдену ним кістку хтось переніс у кущі.

Працівники заповідника припустили, що кістки належать тварині мамонтової фауни й забрали знахідку із собою, адже рівень води спав і рештки опинилися на суходолі — під загрозою викрадення або пошкодження.

Як зазначив Муленко, палеонтологи з Києва допомогли встановити, що виявлені рештки — це права плечова кістка, лопатка та гомілка, що належать мамуту найвеличнішому. Це був один з останніх видів роду мамонтів, який жив із середнього плейстоцену до свого вимирання в голоцені.

Такі мамони мешкали на території Північної півкулі: в Америці, Європі, Азії та Сибіру, зауважив представник заповідника. За його словами, знахідка є унікальною для Запоріжжя: за увесь час вдалося віднайти лише дві схожі кістки, а втім, одна з них була втрачена в часи Другої світової війни.

Водночас знахідка може допомогти зрозуміти, як мігрували мамонти, або з’ясувати, чи ці кістки не притягло на Запоріжжя льодовиком, додав Муленко.

Тепер науковці планують продовжити досліджувати територію, де були виявлені кістки вимерлої тварини. Знайдені ж рештки консервують для подальшого вивчення та експонування.

Схожі новини