Передплата 2024 «Добра кухня»

Тисячі британців вийшли на антирасистські протести: деталі

  • 08.08.2024, 13:15
  • 387

У Британії розпочалися велелюдні мітинги після повідомлень про те, що поліція очікує на ультраправі демонстрації у більш ніж 100 місцях

Фото із сайту Sky News
Фото із сайту Sky News

Відтак підприємства, ресторани та медичні центри зачинилися раніше після попереджень від поліції. Раніше у соцмережах поширювали списки із місцями запланованих ультраправих акцій.

Протягом тижня Велику Британію сколихнули найсильніші заворушення за останні десять років, коли антиімміграційні протести спричинили насильство.

Утім, у багатьох місцях, зокрема — у великих містах, тисячі протестувальників вийшли на вулиці в знак незгоди з ультраправими протестувальниками. Демонстранти були молодими і старшого віку, різних рас. Одні несли антифашистські плакати, інші - бангладеські чи палестинські прапори або саморобні плакати. Інші закривали обличчя.

Прем'єр-міністр Кір Стармер заявив, що винуватці насильства «відповідатимуть за всією суворістю закону», і це послання підтримали начальники поліції. Поліція заарештувала понад 400 осіб, і деякі з них вже були засуджені і ув’язнені. Уряд сподівається, що ця явно жорстка реакція зупинить насильство.

Деякі ультраправі заходи все ж відбулися в середу, хоча більшість з них привернули увагу невеликої кількості людей і минули без значних інцидентів.

У Портсмуті, військово-морському місті на південному узбережжі Англії, до 200 антиімміграційних демонстрантів зібралися на найбільшу ультраправу демонстрацію вечора. Sky News повідомив, що поліція була змушена втрутитися, щоб захистити групу від контрдемонстрантів.

У мережі повідомляли, що ультраправі протестувальники були посаджені в поліцейський фургон для їхньої ж безпеки в Брайтоні, оскільки контрпротестувальники вигукували «Ганьба».

До цього міністр внутрішніх справ Іветт Купер написала в X (Twitter): «Дякую всім поліцейським, які працюють сьогодні ввечері, щоб захистити і підтримати місцеві громади».

Заворушення у країні розпочалися після резонансного нападу з ножем на танцювальний клас в Саутпорті поблизу Ліверпуля, у результаті якого троє малих дівчат загинули і ще приблизно 10 дітей і дорослих отримали поранення.

Безлади з антиіммігрантськими гаслами спровокували неправдиві чутки про те, що нападник-підліток нібито нещодавно прибув у країну як шукач притулку і є мусульманином.

Оприлюднення особи хлопця, який насправді родом з Руанди і народився у Британії, не допомогло заспокоїти ситуацію.

В уряді пообіцяли жорсткі заходи проти учасників безладів та заявили, що створюють 500 додаткових місць у в’язницях.

Схожі новини