Передплата 2024 ВЗ

У Львові медики врятували чоловіка, якому загрожував параліч

  • 01.08.2024, 16:30
  • 185

Нейрохірурги Лікарні Святого Луки Першого медоб'єднання Львова зберегли чоловікові функцію нижніх кінцівок. Вони ендоскопічно видалили грижу лише через 2 невеликі проколи

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Про це повідомили у Першому медичному об`єднанні Львова.

Пацієнт — 59-річний львів'янин Юрій Мітін. Він працює оператором котельні. На початку літа чоловік виконував звичну для цього сезону роботу — переносив мішки з паливними брикетами. Раптово він відчув різкий біль у спині. Наступні 2 тижні вже не піднімав нічого важкого, проте біль в попереку не минав. Окрім цього, чоловік відчував слабкість у ногах та не міг нормально ходити.

За допомогою пан Юрій звернувся до медиків Лікарні Святого Луки. Фахівці зробили МРТ-обстеження і виявили у пацієнта масивну килу міжхребцевого диска, тобто — грижу, з компресією спинного мозку. Вона була досить великих розмірів й створювала тиск на дуральний мішок — оболонку, що покриває спинний мозок. Власне через це чоловікові і почало відбирати ноги.

Пан Юрій міг повністю втратити здатність ходити та рухати ногами, тому діяти треба було невідкладно. Нейрохірурги виконали операцію, яка називається інтерламінарна дискектомія із застосуванням ендоскопічної асистенції (UBE). Лише через два невеликі проколи у поперековому відділі - по 1 см кожен — вони успішно видалили грижу. Операція тривала майже 2,5 годин.

Лікувати грижі ендоскопічно нейрохірурги у Львові розпочали відносно нещодавно. Від початку року вони видалили у такий спосіб уже приблизно 20 кил. У застосуванні цього сучасного методу значно менше травмуються м’які тканини та м’язи пацієнта, швидше загоюється післяопераційна рана, зменшується час перебування в стаціонарі та період відновлення.

«Коли ми розпочали робити операції за допомогою ендоскопічного обладнання, то зрозуміли, що за цим перспектива. Надалі ми взагалі маємо намір застосовувати цей метод не тільки при видаленні гриж, а й при інших патологіях хребта», — розповів Зорян Салдан, кандидат медичних наук і провідний нейрохірург Лікарні Святого Луки.

Зараз пацієнт почуває себе добре. Він уже може вільно рухати ногами та ходити. Однак повне відновлення пана Юрія триватиме ще майже місяць.

Схожі новини