Передплата 2024 ВЗ

Львівські медики видалили величезну пухлину у дворічної дівчинки

  • 29.07.2024, 10:15
  • 228

Новоутвір у 2-річної дівчинки був злоякісним і важив понад кілограм

Фото Першого медичного обʼєднання Львова
Фото Першого медичного обʼєднання Львова

Маленька пацієнтка — 2-річна тернополянка Марійка Мумряк. Її недуга вперше проявилася на початку травня, під час поїздки до бабусі на Черкащину. Марійчина мама змінювала донечці підгузок і жахнулася — він був весь у крові. Налякана жінка помчала з дитиною до найближчої лікарні. Черкаські медики зробили УЗД і побачили звідки кров у сечі. На правій нирці дівчинки було гігантське утворення. Ним виявилася нефробластома — пухлина нирки, яка є найбільш поширеним злоякісним ембріональним захворюванням у дітей. Тобто утвір з народження непомітно зростав разом з Марійкою.

На момент обстеження розмір пухлини сягав уже 20 см, а вага становила більше кілограма. І це тоді, коли сама Марійка важить лише 12 кг. Потрібно було негайно видаляти, адже пухлина вже тисла на внутрішні органи та могла спровокувати сильну кровотечу, яка призвела б до загибелі крихітки.

На порятунком черкаські спеціалісти скерували родину Марійки до Львова — у Лікарню Святого Миколая. Там медики відразу взятися за видалення нефробластоми. Спершу необхідно було знищити ті пухлинні клітини, які вже потрапили у кровоносну систему дівчинки. І разом з тим — «пригасити» подальше їхнє потрапляння до кровотоку. Для цього наші лікарі екстрено призначили маленькій пацієнтці хіміотерапію. Коли дівчинка пройшла курс, хірурги взяли її на операційний стіл.

Під час втручання спеціалісти відділили пухлину від життєво-важливих органів, до яких вона приросла: дванадцятипалої кишки, діафрагми, печінки, товстої кишки та нижньої порожнистої вени. Разом із нефробластомою довелося видалити і праву нирку Марійки. Операція тривала близько трьох годин і минула успішно.

Зараз маленька пацієнтка матиме ще один курс хіміотерапії, аби остаточно знищити ті пухлинні клітини, які можливо ще циркулюють у її крові.

Схожі новини