Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні будуть замінювати 500 гривень старого зразка

  • 22.07.2024, 18:30
  • 146

Банкноти старого зразка вилучатимуть з обігу та передаватимуть для подальшої утилізації

Фото ілюстративне із сайту pixabay.com
Фото ілюстративне із сайту pixabay.com

Із 1 серпня 2024 року Національний банк розпочне вилучати з обігу банкноти 500 гривень старого зразка (2003−2007 років), аби поступово їх замінити на банкноти сучасного покоління — 2014 року та наступних років випуску.

«Проте банкноти номіналом 500 гривень старого зразка залишатимуться дійсним платіжним засобом. Громадяни без обмежень зможуть продовжувати ними розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати», — йдеться у повідомленні Нацбанку.

Основна ціль такого рішення — підвищення якості готівки в обігу, з огляду на зношеність банкнот номіналом 500 гривень старого зразка. Там повідомили, що вони майже 18 років перебувають в обігу, зокрема 1 понад вісім останніх років, одночасно з банкнотами сучасного покоління.

«Поступова заміна банкнот старого зразка підвищить захист і якість грошей в обігу та зробить розрахунки комфортнішими для громадян», — вважають в НБУ.

Відтак із 1 серпня 2024 року Національний банк спільно з банками поступово вилучатиме з готівкового обігу зазначені банкноти, зокрема:

  • банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;
  • Національний банк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Схожі новини