Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові врятували дівчинку, у якої могла розірватися селезінка

  • 11.07.2024, 13:35
  • 336

Рідкісна генетична хвороба спричинила у 6-річної дівчинки із Волині важке ураження селезінки

Фото Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру
Фото Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру

Уперше проблеми зі здоров’ям батьки зауважили у дитини у семимісячному віці.

У дівчинки був збільшений живіт та знижені показники крові. Її тривалий час обстежували у різних медичних установах.

Про це розповіли у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Дівчинка часто і важко хворіла, атому неодноразово перебувала у реанімації. Аби контролювати анемію важкого ступеня, доводилося по декілька разів на місяць робити їй переливання еритроцитарної маси.

«У наш Центр дівчинка потрапила у дуже важкому стані. Живіт дитини був гігантських розмірів. Селезінка виповнювала усю черевну порожнину, підтискала печінку, діафрагму, легені, інші внутрішні органи. Як наслідок важкого хронічного захворювання, розвинулась низькорослість та інші вторинні ускладнення, що погіршували якість життя дівчинки», — розповіла гематологиня Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Ольга Дорош.

Після комплексного обстеження у Центрі у маленької пацієнтки виявили спадкову гемолітичну хворобу — спадковий стоматоцитоз. Це рідкісне генетичне захворювання, яке впливає на еритроцити (червоні кров’яні клітини) і може спричиняти гіперспленізм (патологічне збільшення селезінки) та порушувати роботу органу.

«Існував високий ризик самовільного розриву селезінки внаслідок травми чи інфаркту селезінки. Тому мультидисциплінарна команда Центру вирішила видалити селезінку», — розповіли у Центрі.

Мама дівчинки додала, що до операції через важкий стан дівчинка не відвідувала дитячий садок і не могла гратися із ровесниками.

«Видалення селезінки допомогло нормалізувати життєво важливі функції організму, і вже нема потреби постійної трансфузії компонентів крові. Зараз дівчинка активно відновлюється, готується до школи, і знаходить час на розваги з іншими дітками. Загалом зараз дитина живе звичним життям малечі», — розповіли у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Схожі новини