Передплата 2024 ВЗ

Космічний телескоп показав віддалену галактику (ФОТО)

  • 02.07.2024, 22:00
  • 329

Телескоп «Хаббл» показав вир матерії та енергії у галактиці

Фото ESA
Фото ESA

Космічний телескоп «Хаббл» показав спіральну галактику NGC 4951 за 49 мільйонів світлових років від Землі у сузірʼї Діви.

Дані, які використали для створення цього зображення, телескоп отримав під час вивчення руху матерії та енергії в сусідніх галактиках.

Астрономи пояснюють, що галактики безперервно проходять цикл зореутворення, під час якого газ у них утворює молекулярні хмари. Із часом нові зірки розсіюють хмари, з яких утворилися, за допомогою потужного випромінювання або зоряного вітру. Цей процес називається зворотним звʼязком.

Газ, що залишився, формує нові хмари в інших місцях. Кругообіг рухомої матерії та енергії визначає, як швидко галактика утворює зірки і як швидко вона спалює запаси газу — тобто фактично, як вона еволюціонує протягом свого життя.

Галактику NGC 4951 класифікують як галактику Сейферта — як надзвичайно енергетичний тип з активним галактичним ядром. Такі галактики живляться надмасивними чорними дірами, які генерують випромінювання по всьому електромагнітному спектру і дають яскраве сяйво галактикам.

Схожі новини