Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові запрацювало перше в Україні дитяче реабілітаційне відділення UNBROKEN KIDS (фото, відео)

  • 01.06.2024, 10:55
  • 417

Відділення реабілітації UNBROKEN KIDS зʼявилося у дитячій лікарні святого Миколая Першого медоб'єднання Львова

Фото Львівської міської ради
Фото Львівської міської ради

Воно є унікальним та першим в Україні, де лікують дітей, які постраждали від війни та які мають різні важкі діагнози. Відновити й адаптувати відділення допомогли приблизно 90 благодійників.

Відділення відкрили 31 травня, у переддень Дня захисту дітей, разом із благодійниками та маленькими пацієнтами, які отримали важкі поранення під час війни. Серед них — 13-річна Яна Степаненко, яка втратила кінцівки під час ракетного удару по вокзалу у Краматорську, та Михайлик Воловиков, який отримав уламкове поранення у Херсоні - уламок потрапив у мозок.

UNBROKEN KIDS — унікальне відділення, де діти отримують комплексну кваліфіковану допомогу. Відновити й адаптувати відділення допомогли приблизно 90 благодійників: організації, школи, соціально відповідальний бізнес, фонди і небайдужі люди. Тут є все необхідне для повноцінного відновлення дітей: басейн, інноваційна система для відновлення навичок ходьби навіть для пацієнтів із найважчими ураженнями Walkbot, зали ерготерапії та фізичної терапії, VR-технології доповненої реальності для занять у формі гри, два просторих зали для реабілітації, кабінет психолога та яскраві мотивуючі малюнки на стінах.

Робота спеціалістів із дітьми починається з першого дня лікування у медзакладі, ще у реанімації у перші дні життя, до, під час та після складних оперативних втручань.

Серед пацієнтів відділення — постраждалі під час війни із мінно-вибуховими травмами, осколковими та вогнепальними пораненнями, опіками, діти із політравмами, після інсультів, із наслідками ДТП, порушеннями роботи мозку, при захворюваннях хребта і суглобів, порушеннями постави та сколіозами. Аби повернути дітям повноцінне дитинство, з ними працює реабілітаційна команда.

«11 березня я випала з вікна 4-го поверху, був протяг і мене стукнуло вікном — я випала. Прибула в цю лікарню, мені поставили апарат зовнішньої фіксації, з яким я пролежала два місяці, і тепер тут два тижні я буду на реабілітації. Вже четвертий день займаюсь тут, трохи важко, але допомагають реабілітологи. Ми проходимо такі спеціальні перешкоди, які допомагають мені йти», — поділилася пацієнта відділення — 16-річна Василина Притула зі Львова.

Загалом реабілітаційне відділення — на 20 ліжок, і одночасно тут зможуть бути на реабілітації 42 пацієнти, з урахуванням навантаження на фахівців. Адже до кожного потрібен індивідуальний підхід.

«Реабілітація — це комплекс заходів, які сприяють найякіснішому одужанню і відновленню пацієнта, тому для однієї людини залучається декілька фахівців. У нас є фізичні терапевти, ерготерапевти, психологи, протезисти-ортозисти, терапевт мови і мовлення, лікар фізичної та реабілітаційної медицини. Власне лікар фізичної та реабілітаційної медицини повністю організовує процес реабілітації.

Ми працюємо з дітьми з мінно-вибуховою травмою, з уламковими пораненнями, з опіками, з черепно-мозковими і спінальними травмами, після ампутацій кінцівок, після інсульту, після різних травм. Наші пацієнти — діти від народження до 18 років з будь-якого регіону України.

Раніше такі пацієнти зверталися в фізкабінети чи займались лікувальною фізкультурою. Але часто однаковий комплекс вправ не підходить різним людям. Тому було створено це відділення, яке має в собі весь комплекс послуг, і фахівці можуть індивідуально брати до уваги потреби кожного пацієнта", — пояснила лікарка фізичної та реабілітаційної медицини UNBROKEN KIDS Зоряна Цоньо.

До слова, відділення контрактується із Національної службою здоров’я України, тому пацієнти проходять реабілітацію безкоштовно за скеруванням від сімейного чи лікаря, який лікує.

Схожі новини