Передплата 2025 «Добрий господар»

Львівські медики вилікували немовля від остеомієліту

  • 29.05.2024, 19:30
  • 625

Хірурги Охматдиту успішно вилікували новонароджену дівчинку від остеомієліту — запального захворювання кісткової тканини

Фото із соцмереж Охматдиту
Фото із соцмереж Охматдиту

Сімʼя Теї - із Бродів, що на Львівщині. На першому місяці життя дівчинка перебувала у Центрі дитячої медицини, лікарні «Охматдит» з приводу сепсису новонароджених (нагноєння крові).

Упродовж лікування у дитини зʼявилися ознаки артриту лівого плечового суглоба. Відтак лікарі діагностували гострий гематогенний остеомієліт лівої плечової кістки та гнійний артрит плечового суглобу.

Остеомієліт — це гнійно-запальне захворювання кісток з ураженням всіх її елементів. У цьому випадку до ураження кістки доєдналося нагноєння поряд розташованого суглобу.

У новонароджених та дітей грудного віку прогноз щодо цього захворювання менш сприятливий, оскільки у них більша вірогідність залишкових змін після хвороби. Зазвичай це може бути порушення росту кістки та її викривлення.

Медики зробили оперативне втручання. Опісля дитина ще тривалий час отримувала антибактеріальну терапію. Операція, як і післяопераційний період пройшли без ускладнень.

«Підібрати антибіотик було складно, адже виявили, що у Теї чутливість є лише до одного із видів антибіотиків», — розповіла мама дитини Альона.

«Така бактерія, яку мікробіологи ідентифікували у даної пацієнтки буває у дітей дуже рідко. Це така інфекція, яка стійка до більшості антибіотиків і важко піддається лікуванню», — наголосив дитячий хірург Кирило Лапшин.

Функція руки зараз поступово відновлюється. Після виписки із шпиталю дитина ще буде тривалий час під наглядом лікарів для спостереження, як в подальшому буде рости і розвиватись уражена кінцівка.