Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Біля енергоблока ЗАЕС пошкоджена будівля енергоблока № 6

  • 08.04.2024, 14:40
  • 246

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) перевірили три місця падіння уламків дронів на території окупованої ЗАЕС. Там зафіксували пошкодження будівлі енергоблока № 6, яке не зачепило важливих для ядерної безпеки систем

Фото: Аrmyinform
Фото: Аrmyinform

Про це йдеться в повідомленні МАГАТЕ.

Експерти агентства виїхали до трьох постраждалих місць, отримавши інформацію про атаки безпілотників від окупованої ЗАЕС. Вони підтвердили фізичний вплив вибухів дронів, зокрема в одному із шести енергоблоків станції. Схоже, ціллю дронів було обладнання спостереження та зв’язку, зазначає МАГАТЕ.

За даними агентства, російські військові були на даху енергоблока № 6, коли реагували на безпілотник, що наближався. Після цього біля корпусу стався вибух.

Самі експерти МАГАТЕ повідомили, що протягом дня на місці чули вибухи та стрілянину. Крім того, команда почула стрілянину з артилерії поблизу станції.

Біля енергоблока № 6 та ще у двох інших місцях знайшли залишки дронів. В одному місці експерти МАГАТЕ також побачили плями крові поряд із пошкодженим військовим транспортом, що вказує на принаймні одного постраждалого.

Будь-яких структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки або безпеки ЗАЕС, команда МАГАТЕ не помітила. Там зафіксували незначне обпалення верхньої частини даху купола реактора на енергоблоці № 6 і подряпини на бетонній плиті, яка підтримує резервуари води.

А втім, гендиректор агентства Рафаель Гроссі наголосив, що це серйозний інцидент, який потенційно міг підірвати цілісність захисної оболонки реактора.

У МАГАТЕ кажуть, що це вперше з листопада 2022 року ЗАЕС — найбільша атомна електростанція в Європі — була прямою ціллю військових дій.

«Це серйозна ескалація загроз ядерній безпеці та безпеці Запорізької АЕС. Такі нерозсудливі атаки значно підвищують ризик великої ядерної аварії та мають бути негайно припинені», — сказав Гроссі.

Схожі новини