Передплата 2024 «Добрий господар»

Розмір щорічної індексації пенсій визначать до кінця лютого

Як і щороку, у березні в Україні відбудеться чергова індексація пенсій. Розмір індексації наразі остаточно не відомий, проте у Мінсоцполітики припустили, що він становитиме 13%. Остаточне рішення щодо цього мають прийняти до кінця лютого, повідомляє 24 канал

Фото з сайту Главком
Фото з сайту Главком

Проте індексацію відчують дале­ко не усі пенсіонери. Так, виплати не збільшать тим, хто вийшов на пенсію менш як три роки тому; хто отримує високі пенсії; хто отримує розрахун­кову пенсію, яка нижча за мінімальну (2361 грн). У цьому випадку держава доплачує пенсіонерам, виплати яких не дотягують до мінімальних, аби вони вирівнялися. Після індексації сума збільшення просто замінить доплату від держави, тому фактично для таких осіб нічого не зміниться.

Крім того, певна категорія україн­ських пенсіонерів отримує також над­бавки, які залежать не від індексації, а від віку, кількості стажу тощо. Для їх отримання необхідно звернутись у Пенсійний фонд України. А от розмір надбавок після досягнення певного віку наразі виглядає таким чином:

Якщо вам виповнилося від 70 до 74 років включно — отримаєте додаткові 300 гривень;

  • від 75 до 79 років — 456 гривень;
  • від 80 років — 570 гривень.

Пенсіонер, який самостійно вихо­вує дитину до 18 років, може щомісяч­но отримувати надбавку — 150 гривень.

Крім того, пенсіонер може отрима­ти надбавку, якщо має звання «Почес­ний донор України». Цей вид надбавок до пенсії залежить від розміру прожит­кового мінімуму, який наразі становить 2920 гривень. Таким чином пенсіонер-почесний донор може розраховува­ти на додаткові 292 гривні щомісяця, оскільки розмір цієї надбавки — 10% від прожиткового мінімуму на одну особу.

Схожі новини