Передплата 2024 «Добра кухня»

Від бароко до прем'єр. На що чекати в лютому у Львівській філармонії?

  • 06.02.2024, 13:23
  • 444

В останній зимовий місяць артисти та колективи філармонії підготували чотирнадцять різноманітних подій, на кожен смак. Тож, радимо вам познайомитись з ними в нашому календарі та запланувати зустріч з музикою

07.02. Terra Barocco: клавесин

Продовжується серія зимових концертів TERRA BAROCCO: на цей раз у фокусі рефлексії та почуття, які здатні викликати твори, написані майже пів тисячоліття тому.

За словами клавесиністки Анни Іванюшенко: «Завдяки музиці нам вдається триматись на поверхні. Це наше рятівне коло. Нам всім щодня болить за наших рідних, за друзів і зовсім незнайомих людей, які втрачають життя на цій страшній війні. Не те щоб ми намагались втекти від реальності в музику, але не раз вже звертала увагу, що в якому би стані ми не зустрілись на початку репетиції, за годину ми всі ніби повертаємось до життя. Музика бароко завдяки своїй гармонії та абсолютно безкорисливій красі здатна лікувати душі, я в цьому впевнена».

08.02. Музика з Норвегії

Програма, яку до зустрічі з публікою готує Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» спільно з солісткою — сопрано Оленою Андросюк під керівництвом Мирона Юсиповича проведе поетичними стежками долі Едварда Гріга. Перлиною концерту стануть Ліричні пісні на тексти скандинавських поетів, в яких ніжне звучання голосу в поєднанні зі струнними створять тонкі та виразні образи: останньої пісні закоханого лебедя, першого тендітного захоплення, надії, що межує із відчаєм.

09.02.Сила енергії

Академічний симфонічний оркестр продовжує нову серію концертів у 2024 році під назвою «Сила музики».

Недаремно ідея симфонічного переосмислення знаменитих народних танців сягає ще романтичного ХІХ століття. Вдало втілена у хрестоматійних зразках жанру — циклах Антоніна Дворжака та Йоганнеса Брамса, вона припала до душі й українському композитору Левку Колодубу. Обіцяємо, така конфігурація програми виявиться магнетичною на сцені Концертного залу Людкевича. Запрошуємо переконатись в нестримній енергетиці симфонічних чарів від Академічного оркестру Філармонії. Провідником енергії у цей день буде відомий диригент Сергій Хоровець.

11.02. Чари Гіменея

Покровитель шлюбу, незгасного кохання. Співець-музикант, що свій голос віддав для хвалебної оди всім парам. Так, це Гіменей. Напередодні Дня закоханих відомі співаки Мар’ян Шуневич, Анастасія Чубінська та ансамбль «Галичина» представлять вінок музичних композицій на музику українських та світових авторів.

15.02. Моя історія в Тобі… Музика кохання

На честь День святого Валентина запрошуємо у Львівську філармонію на унікальну подію від ТанцТеатру «Життя». Програма буде «мозаїкою» історій кохання: палких, руйнівних, драматичних… Актори ТанцТеатру «Життя» розповідатимуть їх мовою тіл, ритмів та мелодій. Сучасно і вишукано, нестримно і надзвичайно чуттєво.

Для вас виступатимуть Ірина Доля, Роман Милян, Андрій Яцків, Едвард Макось, Ігор Хомин, Іван Доценко, які занурять усіх у звабливу та інтригуючу атмосферу Кохання.

16.02. Tenors Bel’Сanto — з любовʼю для вас

«Tenors Bel’Canto» — колектив, який об'єднали непересічний талант, природний шарм і справжня дружба. Вони щоразу збирають аншлаги. Їхні концерти чекають із нетерпінням. Їх завше вітають гучними оваціями та довго затримують на сцені рясним «Браво! Біс!». В цей вечір їхні голоси прозвучать у супроводі «Віртуозів Львова», а програма, яку «Tenors Bel’Canto» представлять разом з оркестром обʼєднає знані оперні арії, хіти світової естради та улюблені українські пісні.

17.02. Підтримка

Академічний симфонічний оркестр INSO-Lviv запрошує на концерт яскравої європейської музики з українським колоритом, що підтримує та надихає на нові звершення.

Подейкують, коли душевні ресурси закінчуються, коли виникає бажання зійти з обраного шляху, коли зникають будь-які сили і натхнення, треба їхати в гори. А що, як ми перенесемо вас в атмосферу українських Карпат на нашому концерті у лютому? Почуйте яскраву сюїту для струнних «В горах» Миколи Колесси, а також симфонічну поему «Наші гори» Станіслава Людкевича та відчуйте, як ця неймовірна музика відновлює і наповнює вас зсередини. Не випадково талановиті львівські композитори ХХ століття Людкевич та Колесса прожили 100 та 103 роки відповідно, у часи, коли ніхто ще і не знав про ретрити в горах, або називав це зовсім іншими словами.

18.02. Автостопом по музичній галактиці. Планета Оркестрової родини

Що може бути захопливішим за знайомство з великим симфонічним оркестром? Запрошуємо почути всі його барви та познайомитись з музичними інструментами!

«Автостопом по музичній галактиці» — це цикл інтерактивних музичних пригод Дзень-Бума та його друзів по музичній галактиці. Протягом 10 концертів разом із Дзень-Бумом юні слухачі побувають на дивовижних планетах музичної галактики, де зможуть познайомитися з їхніми мешканцями та особливостями кожної з планет. Також перед кожним концертом, об 11:00 на маленьких слухачів чекатимуть веселі інтерактиви з унікальним музичним реквізитом від Центру музичного розвитку «TEMPO»

18.02. Дворжак. Колесса. Барвінський

Чи існує концертна програма, що змогла б розповісти про значний відрізок шляху української музики ХХ століття? Так, і її сповна представлять Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії, диригент Володимир Сивохіп та піаністка Віоліна Петриченко. У обраних творах сконцентрувались і лунка печаль за минувшиною, й іскра боротьби, але й — непідробна віра у майбутнє процвітання в спільній європейській родині.

Розпочне вечір Концерт для фортепіано з оркестром Василя Барвінського, що крізь полум’я десятиліть торував свій шлях до сцени. Поєднання української мелодійності з західноєвропейською стилістикою продовжить і «Українська сюїта» Миколи Колесси. А завершить програму твір іншого слов’янського композитора, симфонія Антоніна Дворжака № 9, що має підзаголовок «З Нового Світу».

21.02. Con anima

Цього вечора такі звичні для концертної зали інструменти, як струни, клавіші, смичок, написані століттями тому партитури стануть провідниками до закладених у музиці емоцій. А тембри голосу, дотик до клавіш та струн — подарують цим творам нові барви, на які здатна лише людська душа.

Програму «Con anima» для вас представлять солісти — Лілія Нікітчук, Ірина Ключковська, Олена Маркевич та Максим Римар, у виконанні яких прозвучать твори геніїв європейського бароко.

22.02. Золота доба флейти

«Золота доба флейти» — це нова програма від соліста Юрія Шутка, яку він представить разом з Академічним камерним оркестром «Віртуозами Львова». В ній вміло поєднуються твори двох поколінь родини Бахів, таємнича «Ніч» Антоніо Вівальді та подих нової епохи — Концерт соль мажор Карла Стаміца.

23.02. Весняні настрої

Вас очікує злагоджений ансамбль майстерних музикантів, які з великою любов’ю та ентузіазмом відтворять кожну ноту, переносячи слухачів в атмосферу глибоких почуттів. Концерт «Весняні настрої» — це відмінна нагода зазирнути у світ вишуканої класичної музики та насолодитися неперевершеним мистецтвом дуету голосу та органу.

Музика говорить мовою, котра з легкістю стирає кордони. Це мова молодості й досвіду, словник спраглого до емоцій та знань мандрівника — запрошуємо переконатись!

26.02. З Нового світу

Один із двох мінорних концертів світлого генія Моцарта, Концерт № 20 для фортепіано з оркестром, вирізняється ще й своєю драматичністю. Невипадково навіть молодого Бетховена сучасники визнавали одним з кращих інтерпретаторів цієї музики. Ритмічно вибаглива, феєрично блискуча й при цьому — мелодійна, задерикувата й геніальна, музика Моцарта зводить з розуму найтонших меломанів. Тим паче у виконанні молодих, та вже відомих, солістів.

Грандіозним фіналом прозвучить Симфонія Антоніна Дворжака № 9, що має підзаголовок «З Нового Світу». Створюючи у кінці ХІХ століття цей твір, чеський композитор зафіксував у партитурі свої враження від американського континенту, від його музики та фольклору. У той час Америка була для європейців тим новим, незвіданим світом, який викликав неабиякий інтерес та захоплення. Тепер же тим Новим світом для усіх стала Україна та її народ, який мужньо протистоїть ворогу, оберігаючи та захищаючи найважливіше — Незалежність.

29.02. Де є любов, там є життя

Тепла камерна подія у стінах Філармонії — можливість на цілий вечір помандрувати у світ неповторної музики, де кожна нота перетворюється на емоційний шедевр, а кожне слово стає магічним.

На сцені засяють талановиті виконавці, здатні перенести у незабутні моменти гармонії.

«Де є любов, там є життя» — це вишукана подія, сповнена атмосфери краси, поєднаної з виразною поетичністю української естради. Головні пісні на музику Івасюка, Поклада, Скорика, Кос-Анатольського та Білозіра — ми натхненно готуємось і запрошуємо!

29.02. In memoriam. Тарас Драган

У останній день зими запрошуємо відзначити постать видатного львів'янина, митця та художника Тараса Драгана. Виконавці Назарій Пилатюк, Володимир Заціха (скрипка), Устим Жук (альт), Тарас Менцінський (віолончель), Денис Маркевич (контрабас), а також Мирослав Драган та Оксана Рапіта (фортепіано) представлять твори Василя Барвінського, Миколи Лисенка та Клода Дебюссі.

Схожі новини