Передплата 2024 ВЗ

У NASA опублікували знімок незвичайного золотавого світіння атмосфери Землі

  • 01.02.2024, 16:35
  • 558

Світлину зробила орбітальна станція на висоті 415 км, коли пролітала над Тихим океаном

Фото NASA
Фото NASA

Такий оптичний феномен називають світінням атмосфери, або світінням повітря. Воно виникає, коли сонячне світло взаємодіє з атомами й молекулами земної атмосфери. Завдяки цьому наше небо ніколи не буває повністю темним, навіть якщо виключити світло зірок.

Якщо трошки детальніше — молекули азоту, кисню, натрію й озону у верхніх шарах земної атмосфери збуджуються ультрафіолетовим випромінюванням сонячного світла і так само виділяють світло, стикаючись одна з одною. Від концентрації того чи іншого елемента у атмосфері й залежить відтінок такого сяяння, оскільки кожен дає свій відтінок.

Зазвичай світіння атмосфери виглядає як зеленувато-помаранчева смуга навколо Землі. Утім, на новому знімку Міжнародної космічної станції — незвичайне золотаве сяйво, що освітлює земний горизонт разом із яскравою рудою смугою на тлі зоряного неба.

Апарат сфотографував явище з високою експозицією, що зробило знімок достатньо яскравим, щоб побачити Землю і всіяне зірками небо.

Зі швидкістю вісім кілометрів на секунду Міжнародна космічна станція робить оберт навколо Землі приблизно за 90 хвилин. Лише за добу апарат бачить 16 сходів і заходів Сонця. Кожен свій оберт космічна станція подорожує в денному світлі близько 45 хвилин і стільки ж — у темряві.


Джерело: NASA

Схожі новини