Передплата 2024 ВЗ

На Житомирщині викрили групу рекетирів

  • 05.01.2024, 10:55
  • 548

На Житомирщині викрили групу рекетирів на чолі з кримінальним авторитетом. Вони вимагали надумані борги з жителів Коростеня та надавали послуги з «врегулювання» фінансових конфліктів

Фото: Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України
Фото: Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України

Подробиці розповіли в Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Як встановили правоохоронці, діяльність угруповання організував місцевий кримінальний авторитет. Його учасники вимагали надумані борги з мешканців міста Коростень. Окрім того, надавали «послуги з врегулювання» фінансових конфліктів.

Сума боргу залежала від матеріального стану потерпілого. В одних вимагали 500 доларів, в інших ця сума могла сягати й 5 тисяч. Процес вимагання завжди супроводжувався погрозами фізичної розправи, пошкодженням чи знищенням майна.

У разі відмови виконувати вимоги у людей відбирали майно, а якщо й такий метод переконання не спрацьовував, то переходили до фізичного насильства, стверджують у поліції.

Правоохоронці зібрали докази причетності фігурантів вже до восьми епізодів злочинної діяльності. Зокрема, в одного з потерпілих вони відібрали обладнання на понад 300 тисяч гривень.

Ще у кількох громадян, які не погодилися сплатити «борг», члени угруповання відібрали мисливську гладкоствольну рушницю, бензопилу та мобільний телефон, в іншого вимагали понад 180 тисяч гривень.

Оперативники, слідчі, прокурори за силової підтримки бійців роти поліції особливого призначення 2 січня затримали трьох учасників угруповання під час отримання грошей від потерпілого: 900 доларів та 16 500 гривень.

На підставі зібраних доказів організатору та 8 учасникам слідчі повідомили про підозру. Залежно від ролі та участі в злочинній діяльності дії підозрюваних кваліфіковані наступними статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 2 та 4 ст. 186 (грабіж);
  • ч. 3 та 4 ст. 189 (вимагання);
  • ч. 3 ст. 190 (шахрайство).

Також за результатами проведення 28 обшуків поліціянти вилучили майже 6 мільйонів гривень у національній та іноземній валюті. Також вони знайшли зброю, зокрема і рушницю, яку відібрали в одного з потерпілих. Були й інші речі, які, за даними поліції, підтверджують протиправну діяльність.

За скоєне фігурантам може загрожувати до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна. Незабаром суд обере підозрюваним запобіжні заходи. Правоохоронці перевіряють причетність фігурантів до скоєння інших злочинів на території області.

Схожі новини