Передплата 2024 ВЗ

У Львові медики прооперували 3-річного хлопчика з ДЦП

  • 17.12.2023, 15:30
  • 487

Команда ортопедів-травматологів лікарні «Охматдит» у Львові успішно виконали 3-річному хлопчику Богдану з ДЦП складне втручання на кульшовому суглобі

Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"
Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"

Про це повідомила пресслужба лікарні.

Сім'я приїхала у Львів із міста Луцьк Волинської області. Богдану 3 рочки. У нього важка форма дитячого церебрального паралічу (ДЦП) із значною затримкою у розвитку. Окрім неврологічного дефіциту у дитини був діагностований вивих лівого стегна та підвивих справа.

«Діти з ДЦП як правило народжуються зі здоровими кульшовими суглобами, однак у процесі їх росту та розвитку, м’язовий дисбаланс (частіше спастичний синдром), за умови відсутності певних профілактичних заходів часто призводить до розвинення нестабільності кульшових суглобів, деформацій стоп і хребта та інших відхилень в опорно-руховій системі», — зазначив керівник клініки нейроортопедії, травматології та реабілітації, доктор медичних наук Олександр Корольков.

У Богдана за рахунок вираженої спастики ніжки тривалий час знаходилися в положенні «перехресту», що і призвело до поступового розвинення вивиху стегна. Це таке відхилення у будові суглоба, коли головки стегнової кістки повністю виходить із кульшової западини, тим самим призводячи до дислокації даної кістки із порушенням кровопостачання та руйнуванням хрящової та кісткової структури суглоба, обмеженням рухів, вторинним викривленням хребта та розвиненням больового синдрому. Іноді батьки не розуміють, чому дитина втрачає спокій, погано спить, плаче — адже така дитина часто не може говорити та висловити свою скаргу через затримку розвитку.

Схожі новини